Hírek

2011. november 28.
"Ameddig egy nép énekel, messzire hallatszik hangja"

November 26- án Bácskertes (Kupuszina) adott otthont a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében megrendezett XXXV. Durindó Gálának. A júniusban Csonoplyán tartott seregszemle szakmai zsűrijének  javaslata alapján legjobbnak ítélt népzenei együttesei és szólistái nyertek részvételt a Gálára, melynek házigazdája  a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület volt. Vendégként szerepelt és tette  még ünnepélyesebbé  az alkalmat a magyarországi, Ádándi Népdalkör.
 A szervezők nevében dr. Szöllősy Vágó László a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) főtitkára mondott köszöntőt.

2011. november 22.
Durindó Gála Bácskertesen

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozat  keretében a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) a legjobb vajdasági magyar népzenei együtteseknek és szólistáknak is gálaműsort szervez.

2011. november 21.
Dunatáj-nap

- Kommunikációs tréninget és konferenciát tartott a Nyugat-bácskai civilek ernyőszervezete-

2011. november 9.
Pilates-torna Kupuszinán és Szilágyin

Kupuszinán és Szilágyin  egy fiatal  tornatanárnő hetente kétszer Pilates edzéseket tart. Szakál Sára,  Szilágyin már több csoportot vezet, amelyek  bejáródottan működnek, és idősebbek is résztvesznek.
Kupuszinán most szervezi a csoportokat, az érdekelteknek. Egy edzés 80,00 dinárba kerül majd. Az edzések hetente kétszer lesznek este 18:00 órától. A téli hosszú estéken ez egy remek egészséges kikapcsolódás. Bízzunk, hogy sokan döntenek egy kis egészséges mozgás mellett.

2011. november 2.
Nyugat-bácskai közvita a kulturális stratégiáról

Október 25-én a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) közvitát rendezett a kulturális stratégiatervezet témájában Zomborban. A helyszín a Városháza díszterme volt, ahol rendre képviseltették is magukat a nyugat-bácskai magyar művelődési egyesületek. Lovas Ildikó, az MNT művelődési tanácsosa bevezetőjében többek között hangsúlyozta azt a három fő irányvonalat, amely mentén haladtak a tervezet elkészítésekor. Ezek: a kulturális örökség védelme, az értékteremtés és a felsoroltak bemutatása. Kiemelte azt a kutatási eredményt, miszerint Nyugat-Bácskában a műkedvelő tevékenységek között a legnagyobb -- 24%-os -- részaránya az amatőr színjátszásnak van, nem pedig, ahogyan gondolnánk, a néptáncnak vagy a népzenének, ami vélhetően a kőszínház hiányából adódik. Fontosnak ítélte meg, hogy konkrét adatokkal mutassák ki a reális igényeket, támogatási potenciálokat, ezek alapján kell megtenni a szükséges lépéseket.

2011. november 1.
Négyesfogat 2012

November 2- án este az idei házigazdáknál, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben tartottak egyeztető megbeszélést a Nyugat-bácskai Négyesfogat- Bácskertes (Kupuszina), Gombos, Doroszló és Szilágyi közös művelődési rendezvényének szervezői.

2011. október 26.
Kupuszinai országos bajnokaink

Szombaton, október 15-én, az újvidéki NS2002 Íjász Klub szervezésében és az Állami Íjászszövetség védnöksége alatt, a péterváradi várban rendezték meg az országos 3D íjász-megmérettetést, melyen a bácskertesi íjászokon kívül az ország minden tájáról, sőt külföldről, Horvátországból, Szlovéniából és Boszniából is érkeztek versenyzők. A szervezők minden
várakozását felülmúlta az érdeklődés, amely az országos szint? versenyt övezte, melyet a klub szószólója, Teodor ?erevicki, a tavalyi ugyancsak Újvidéken rendezett Európa Kupához hasonlított, mind létszám-, mind nehézségbelileg.

2011. október 26.
Vandalizmus Kupuszinán

Sajnos a mai világ törvényei szerint frusztráltnak érzik magukat az emberek, akikre nem figyelnek fel, lehet azok a fiatalok, avagy akár idősebb személyek is, akiket zavar a Zombori úti kanális melletti kerítés. Sajnos, hogy hiába javítják meg háromszor, negyedszer is szétdöntik. Nem gondolnak arra, hogy az talán biztonsági okokból van felépítve. Járókelők, diákok védelmére.. Könnyebb rombolni, mint teremteni valamit.

2011. október 26.
Tisztújító közgyűlés Bácskertesen

A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának október 15-én Bácskertesen megtartott IV. közgyűlésén 15 körzeti szervezet 101 küldöttje vett részt. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke, Pál Károly nyitotta meg. Üdvözlőbeszédében köszöntötte a fiatalokat, és kiemelte, hogy az ifjúság jelenléte nagyon fontos a vajdasági magyarság jövője szempontjából. A találkozón jelen volt Pásztor Bálint és Fremond Árpád köztársasági képviselő, Csíkos János tartományi sport- és ifjúságügyi segédtitkár és a helyi közösség tanácsának elnöke, Péter István is. Pásztor Bálint beszédében méltatta az Ifjúsági Fórum előző elnökeinek a munkáját, amellyel hozzájárultak a szervezet 5 éves fennmaradásához. Fremond Árpád a helyi szervezetek fontosságát hangsúlyozta, és a megerősítésükre buzdította a fiatalokat.

2011. október 5.
Szüreti bál

Október elsején,  14:00 órai kezdettel a József Attila Általános Iskola nyolcadik osztályosainak szervezésében megtartották Kupuszinán a szüretbálat. Ez egy minden évben  megrendezésre keülő rendezvény, amely megmozgatja az általános iskolásokat, szülőket és a falu lakosságát, akik örömmel vesznek részt a hagyományőrző rendezvényen.

Utolsó hozzászólások

· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...