Hírek

2011. január 31.
Az idén biztosan elkezdik építeni az utat

– Hamarosan megépül a Monostorszeget és Bácskertest összekötő út, a munkálatok az idén mindenképpen elkezdődnek – nyilatkozta Nemanja Delić, Zombor polgármestere, miután a városba és Monostorszegre látogatott Verica Kalanović, a Nemzeti Beruházási Terv miniszter asszonya, valamint Tomislav Stantić tartományi önkormányzati és községek közti együttműködésért felelős titkár.

2011. január 16.
Borospince a hagymaföldek közt

A bácskertesi Dubac család háztáji szőlőse mára nem csupán gyümölcsöt, hanem megélhetést is hoz

Bácskertesnek, avagy Kupuszinának úgy a magyar, úgy a szerb elnevezése arra utal, hogy a jelenleg mintegy 2500 lélekszámú települést már kezdettől kertészkedő nép lakta. A Duna bal partjához közel eső falut eltartotta a kerti veteményeket, zöldségféléket nagyban felvevő piac. Messze földön híres volt a kupuszini – a helybeliek így ejtik – hagyma, de minden más terményük is egészséges, tetszetős és ízletes, párját ritkította a piacokon.

2010. november 24.
Kupuszinai fűszerpaprika Új-Zélandon

Tumbász Attila családi gazdaságának vetésszerkezetében a fűszerpaprika mellett jelentős helyet foglalnak el a gyógynövények is…

2010. november 12.
Négyesfogat 2011 – középpontban Bácskertes

2011 januárjában Bácskertes a házigazdája a négy falut is bejáró rendezvénysorozatnak. Középpontba a bácskertesi néprajzi gyűjtemény kerül, amely immár húsz éve kedvelt turisztikai látványosság és a helyi Tájmúzeumban található. A régiós szinten jelentős utazó művelődési műsorsorozatban a bácskertesiek néptánccal és népmesével, a doroszlóiak kabaréjelenettel, a gombosiak jelenettel és népdallal, a szilágyiak pedig néptánccal lépnek Nyugat-Bácska közönsége elé.

2010. október 11.
Vagy az első, vagy a százegyedik lépés hiányzik

BÁCSKERTESI GONDOK

Bácskertesen, avagy Kupuszinán régtől fogva tudják, hogy a sült galambról fölösleges ábrándozni, senki se menekül a dolog elől, a közösségi összetartás révén pedig az előrehaladás, a jobbítás, az élhetőbb falusi élet kialakításának szándéka kivetül a település egészére. Persze ma már az egyéni megélhetést biztosító mezőgazdasági munka mellett egyéb anyagi forrásokra is szükség van, amennyiben új munkahelyeket kívánnak teremteni a faluban, kellemesebb és egészségesebb létkörülményeket szándékoznak kialakítani, intézményeket, civil szervezeteket működtetni, vagyis valamiféle kaptár-jellegű faluképet kialakítani, amely zsong a munkától, elengedi a kirepülni vágyókat, de mindvégig számol velük és helyet készít nekik, mire visszatérnek. A falu önkormányzata minden helybeli beruházás kivitelezésére pályázik, meg kell hagyni, eredményesen, ennél fogva évek óta folyamatosan több nagyszabású munka is folyik egyszerre Kupuszinán.

2010. szeptember 15.
Tündérország követe

Toldi István nem tervezte, hogy mesemondó lesz, még kevésbé azt, hogy színpadon fog fellépni, de, mint minden jó dolog, ez is hirtelen történt. Virtusból inkább, mintsem elszántságból, hét évvel ezelőtt jelentkezett egy mesemondó versenyre. A versenyen győzött, és azóta, úgy tűnik, senki sem állíthatja meg. Azóta elnyerte a Palócország Örökös Mesefája címet, sőt ebben az évben a Népművészet Mestere címmel is kitüntették.

2010. szeptember 9.
A vendég a legfontosabb

Amikor Varga József és neje, Verona 1977-ben egy háromezer szőlőtőkével betelepített telket vásároltak, még nem is gondoltak arra, hogy egy szép napon falusi turizmussal foglalkoznak majd a Bácskertestől néhány kilométerre levő, erdőkkel övezett területen. A családfő és felesége ekkor még pékként keresték a kenyerüket. Egy idő után a szőlő helyébe akácost és veteményest telepítettek.

2010. szeptember 4.
A világ, ahol érdemes élni


Silling István hatvanéves --

2010. augusztus 17.
Az identitás meghatározója: Kupuszina

Ünnepek és hétköznapok – Dr. Silling István köszöntése

2010. június 7.
Szemétgyűjtési akció

A Tisztítsuk meg Szerbiát! elnevezésű országos akció keretein belül a Helyi közösség szemétgyűjtési akciót szervezett. A Helyi közösség, a civil szervezetek tagjai és az önkéntesek összeszedték a szemetet a falu központjában, a bekötőutak, valamint a Horgászotthonhoz vezető út mentén.

Utolsó hozzászólások

·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...