2008. március 9.

Begónia, petúnia, árvácska

Forrás: Magvető
Szerző: GALLUSZ László

Kupuszina - talajadottságai révén - a zöldségnövény-termesztésről vált ismertté, bár az utóbbi évtizedekben egyre inkább meghatározó a gyümölcstermesztés is. Kevesen tudják, hogy a virágkertészet is évtizedes hagyománnyal dicsekedhet, legalábbis a Péter családban, ahol a harmadik nemzedék foglalkozik az ágazattal, apáról fiúra száll az egynyári virágok termesztésének tudománya. Ezekben a hetekben, hónapokban virágszőnyeg borítja az üvegházak és fóliasátrak padlóját, beért a kertész többhónapos munkájának gyümölcse, s bár hihetetlenül hangzik, de a termesztésnél nehezebb munka, az értékesítés van folyamatban.

- Egyre többen foglalkoznak hajtatással, így a virágpiacon is kiélezett a versengés, ami a vásárló számára a kedvezőbb, hiszen egyre több virágfajta, egyre több szín és színárnyalat között válogathat, tehát ha meg akarjuk tartani vásárlóinkat, szebb, jobb minőségű és főleg olcsóbb virágot kell kínálnunk - mondja Péter István, miközben végigjárjuk a növényházakat. Egyikben a tűzdelés történik, éppen a begónia- és a petúniapalánták kerülnek a miniatűr műanyag poharakba, a másikban megfelelő hőmérsékleten és páratartalom mellett az előnevelés és külön palást alatt a bimbózó vagy már színek, színárnyalatok sokaságában pompázó virágok. - A primula, vagyis a kankalin most a legkeresettebb, de itt van az egyik „slágervirág”, ami két évvel ezelőtt jelent meg piacunkon, a futóárvácska. Sokan el sem hiszik, hogy a fagypont alatti hőmérsékleten is virágzik, akárcsak a klasszikus árvácska. Kínálatunkban szerepel még a cserepes és vágott krizantém, nyáron meg a kardvirág.

- Nagyon fontos az alapozás, hogy megfelelő termőtalajba kerüljön a gyönge, alig néhány centiméteres növényke, a palánta, amit külön fóliasátorban egyedül nevelünk. Igaz, be lehet már szerezni előnevelt palántát is, de ha itt a helyszínen történik a nevelés, nem érheti stressz és mindig egészséges növények kerülnek ki a palántanevelőből - veszi át a szót Diana asszony, s azt is hozzáteszi, hogy behozatali, holland vetőmagból fakadnak a szebbnél szebb színű virágok. István a termőtalajról mondja: - Igaz, hogy beszerezhető a virág igényeit kielégítő, kiváló minőségű behozatali földkeverék, mégis egyedül állítom elő a cserépbe kerülő keveréket, részben így csökkentem a termelési költségeket. A szántóimról szállítom be a humuszban gazdag földet, amit megfelelő kezelést követően adott arányban fehér, vagyis bányatőzeggel keverek. A keverékhez kertészeti perlitet is adagolok, amivel javítom a föld levegőháztartását, öntözéskor pedig vízmegtartó képességét. A virág fajtájától és igényétől függően lassan oldódó műtrágya is kerül a keverékbe, ami 3-6 hónapra biztosítja a tápanyagot. Mindig fölhívom a vásárlók figyelmét, ha azt szeretnék, hogy az erkélyládában vagy éppenséggel asztalukon sokáig virítson a virág, ne hanyagolják el a tápozást, az öntözést.

A termelés során a fűtés jelenti a legnagyobb költséget. Hogyan biztosítja a virágok számára az optimális hőmérsékletet?

- Az üvegházakban és a régebbi fóliasátrakban klasszikus központi fűtéssel, energiaforrásként pedig a szén szolgál, attól függetlenül, hogy folyamatosan kell tüzelni, környezetszennyező, felhalmozódik a salak, de viszonylag olcsó. Amint gázvezetéket kap a falu, átállunk a gázfűtésre, de csak mint kiegészítő energiaforrásra. Ugyanis befejező szakaszba ért az új, most már duplafalú, nagy légterű fóliasátor építése, melynek fűtéséhez a biomassza szolgál alapul.

Aligha akad olyan ember a földkerekségen, aki ne szeretné a virágot, ettől függetlenül, mint említettük, nem könnyű az értékesítés…

- A virág egy részét a belgrádi piacra szállítjuk, egy részén a környékbeli piacokon adunk túl, viszonteladók is fölkeresnek bennünket, vagyis mindenki úgy találja föl magát, ahogyan tudja. Hiányzik a kistermelők összefogása, de még jobban egy működő virágtőzsde. Kezdeményezés történt a tőzsde szervezésére, amit tudtommal a mezőgazdasági szaktárca is támogat. Meggyőződésem szerint Szerbiában, Vajdaságban olyan szintre fejlődött föl a virágtermesztés, ez mind a cserepes-, mind a vágott virágra vonatkozik, hogy akár exportálni is tudnánk. Persze javítani kellene a csomagoláson, földellenőrzést végeztetni stb., de ha ehhez támogatást kapnánk, exportképes virágot állíthatnánk elő. Millió dollárokat költünk virágbehozatalra, s szervezettség híján elszalasztjuk a kiviteli lehetőséget, ami az ágazat távlatát is jelenthetné - mondja Péter István kupuszinai virágkertész.

Biztos vagyok benne, hogy kertésztársai sem vélekednek másként.

GALLUSZ László

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA