2006. augusztus 8.

Az új Pčela igyekszik visszanyerni a termelők bizalmát

Majdnem 15 év után a kupuszinai földműves-szövetkezet silói újra tele vannak. Összesen 1500 tonna búzát tárolnak, és a termelők, akik elfogadták a 9 dináros árat forgalmi adóval, ki lettek fizetve.

A silók rekonstrukciója után elkezdték egy 50 tonna kapacitású hűtőház építését, és a kukorica betakarításáig a tervek szerint elkészül a gabonaszárító is. Mindezt a csőd alatt álló Pčela vagyonának megvásárlása óta valósították meg. A vásárló Boľidar Kostić, az újvidéki Agroglobe DOO tulajdonosa.

- Jelenleg folyik a vállalat bejegyzése, melynek neve Nova Pčela lesz. A vállalat önálló lesz. El kell mondanom, hogy a Pčela megvásárlásának pillanatától teljes megértésre találtunk a Helyi Közösségnél és az apatini községi szerveknél, és ezt a bizalmat nem szeretnénk eljátszani. A földművesek bizalmát nehéz lesz megszerezni, de reménykedünk az együttműködésben, hiszen ők szükségesek nekünk, de mi is nekik - mondja Nebojąa Miloąević, a kupuszinai vállalat igazgatója.

A földművesszövetkezet mintegy száz hektár földön gazdálkodott, de a helyzet a papíron más, mint a valóságban.

- Sok föld nem volt megművelve, és két-három év kell hogy ezeken a földeken újra termeljünk, mert szántóföld helyett itt rétek vannak. Az összes rendelkezésünkre álló földet szeretnénk megművelni, és azokkal a tevékenységekkel foglalkozni, amelyekkel a valamikori földművesszövetkezet is foglalkozott, de természetesen szükség szerint új dolgokba is belekezdünk, ha a földművesek érdekelve vannak. Igyekszünk, hogy földműveseinket ellássuk a szükséges újratermelési anyaggal, és hogy felvásároljuk mindazt, amit termelnek. Tehát, azt nyújtjuk nekik, amire szükségük van - mondja Miloąević.

A szövetkezet gépparkja meglehetősen elöregedett és nem volt megfelelően karbantartva. Ezért valószínűleg el fogják adni a régi gépeket. Most készítik az elszámolást, amelyből kiderül, hogy melyik megoldás lesz kifizetődőbb: új gépeket vásárolni, vagy fizetni azoknak akik ilyen szolgáltatásokat végeznek.

- Nemcsak a mi gépeink öregek. A földművesek nagy része elöregedett traktorokkal dolgozik. A legnagyobb probléma mégis az, hogy nem történt meg a komesszáció. Így a földművesek parcelláról parcellára járnak, melyek gyakran távol esnek egymástól, ami megdrágítja a termelést. Ezek olyan problémák, amelyeket előbb-utóbb meg kell oldanunk, ha lépést akarunk tartani - mondja Nebojąa Miloąević, aki naponta utazik Újvidékről Kupuszinára. Mint mondja, nem lesz mindig így. Négy-öt munkást fognak foglalkoztatni, és hamarosan elindulhat a munka.

Forrás: Glas Komune


Címkék: mezőgazdaságUtolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA