Hírek (2012 március)

2012. március 1.
Az idén is sok a vadkár
Kupuszinán már több évre visszamenőleg keletkeztek vadkárok, így az idén is. Főleg a kucskai határban vehető észre, de a többi határrészben is. Számos kárjelentés érkezett a csősztől és a földtulajdonosoktól. A károkat többnyire a szarvasok és az őzek okozzák. A gyümölcsösökben ezek az állatok leeszik a termőrügyeket, a konyhakerti veteményesben pedig megeszik az áttelelő zöldségféléket (téli káposzta, téli kelkáposzta, spenót).
2012. március 1.
Kóbor kutyák

Indul a tavasz a maga szépségével és bosszúságaival. Az egyik bosszúság a lakosság felháborodására a kóbor kutyák elszaporodása és csapatba verődése, ezért megkérdeztem a Helyi Közösség elnökét, Péter Istvánt, hogy mondjon véleményt erről a helyzetről.

2012. március 6.
Kedvezményes hitelek a Tartományi mezőgazdasági fejlesztési alapnál

Megjelentek a Tartományi mezőgazdasági fejlesztési alap új, kedvezményes hitelpályázatai.

2012. március 6.
Újdonságok a földművesgazdaságok bejegyzése körül

Az idei évtől jelentős változások vannak a mezőgazdasági birtokok bejegyzésénél. A tavalyi év végén megjelent új szabályzattal, gyakorlatilag eltörölték a gazdaság megújításának fogalmát, és helyette a változások bejelentése kap főszerepet. Ez azt jelenti, hogy ezentúl nem kell minden év elején meghosszabbítani a gazdaság bejegyzését, de minden változást - új parcellák bejegyzését, meglévők törlését, tulajdonjogi viszonyok változását, vetésforgó vagy az állatállomány változását - be kell jelenteni harminc napon belül.

2012. március 12.
A nemesmiliticsi színjátszók vendégszereplése
Március 4-én a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színpadán vendégszerepelt a nemesmiliticsi Németh László Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportja, Lénárd Róbert Éjféltájt című komédiáját mutatták be.
2012. március 12.
Alvég-fölvég tekeverseny
Kupuszinán március 4-én, vasárnap az Önkéntes Tűzoltó Testület Alvég-Fölvég tekeversenyt szervezett. A versenyen két női és két férfi csoport vett részt. Minden csapatban 10 játékos játszott. A női és a férfi megmérettetésen is az Alvégi csapat győzedelmeskedett.
2012. március 12.
Bemutató március 17-én
A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József amatőr színjátszó csoportja bemutatja A játék újra él című zenés színdarabot, amely a Mamma Mia! című musicalfilm alapján készült. A rendező Molnár József, a zenei rendező mgr. Dienes László, koreográfus Tót Zsaklina. A bemutató március 17-én, 19 órakor lesz a kupuszinai Művelődési otthon színháztermében.
2012. március 12.
Igényelhetők az üzemanyagjegyek
Megjelent a Mezőgazdasági Minisztérium rendelete a tavaszi mezőgazdasági munkákra szóló dízel-üzemanyag támogatásról. A támogatás ezúttal üzemanyagjegyek (bonok) formájában történik.
2012. március 16.
Évi közgyűlés a Nyugdíjas Egyesületben
Kupuszinán, március 10-én, szombaton a Nyugdíjas Egyesület évi közgyűlést tartott, és egyben megünnepelték a nők napját is. Körülbelül 62 személy gyűlt össze. Az összejövetelen részt vett az apatini Nyugdíjas Egyesület elnöknője, és az ottani elnökség tagjai is.
2012. március 16.
Bunford Vilmos esperes-plébános 25 éve szolgál Kupuszinán
Március 11-én, vasárnap nagy ünnepség volt Kupuszinán. Bunford Vilmos Esperes-plébános 25 éve munkálkodik falunkban. A nagymise után a régi iskola termében tartottak fogadást tiszteletére.
2012. március 19.
A kupuszinai iskola a legjobbak között
A szerbiai oktatásügyi minisztérium a kupuszinai József Attila Általános iskolát Szerbia legjobb iskolái közé sorolta. Összesen 61 iskola részesült ebben az elismerésben, ebből hét magyar tannyelvű. Az elismerésnek nemcsak jelképes jelentősége van, hanem lehetőséget ad az iskolának arra hogy jelentkezzen a DILS projektum pályázati felhívásaira, melyek célja az oktatás, egészségügy és szociális védelem fejlesztése helyi szinten. Ezekre a pályázatokra csak a kitüntetett iskolák jelentkezhetnek.
2012. március 19.
Állásbörze Apatinban
A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal apatini részlege értesíti a munkanélkülieket, hogy pénteken, március 23-án állásbörzét tartanak Apatinban. Az állásbörze helyszíne a Žarko Zrenjanin általános iskola, az időpont 11 és 13 óra között.
2012. március 20.
Március 15-i megemlékezés
Kupuszinán is megemlékeztek az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a József Attila általános iskola szervezte meg az ünnepséget. Az általános iskola tanulói, tanáraik segítségével szép műsorral készültek erre a napra.
2012. március 20.
A játék újra él!
A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József amatőr színjátszó csoportja március 17-én teltház előtt, hatalmas sikerrel bemutatta A játék újra él című zenés színdarabot, amely a Mamma Mia! című musicalfilm alapján készült. A darab két felvonásból állt. A rendező Molnár József, a zenei rendező mgr. Dienes László, koreográfus Tót Zsaklina.
2012. március 24.
A vajdasági magyar szellemi kulturális örökség - a szabadkai Városi Múzeum kiállítása
A szabadkai Városi Múzeum két munkatársa, dr. Raffai Judit és dr. Papp Árpád több helyszínen megszervezett egynapos kiállításokkal szeretné felhívni a vajdasági magyarság figyelmét saját értékeire. A kiállításra Kupuszinán március 26-án, hétfőn kerül sor a régi iskolában, 11 órai kezdettel, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.
2012. március 27.
Az ÖTT évi közgyűlése
Kupuszinán, március 25-én az Önkéntes Tűzoltó Testület megtartotta évi közgyűlését. A gyűlésen szó volt az ÖTT 2011. évi munkabeszámolójáról, a 2011. évi pénzügyi beszámolóról, a 2012. évi munkatervről, a 2012. évi pénzügyi tervről és egyéb témákról.
2012. március 27.
Kiállítás Kupuszinán
2003-ban az UNESCO elfogadta a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt, amihez Szerbia 2010 májusában csatlakozott, ezzel kötelezettséget vállalva a területén élő nemzeti közösségek szellemi-kulturális örökségének fenntartására. Ennek kapcsán jött létre A vajdasági magyar szellemi kulturális örökség című kiállítássorozat, melynek során aszabadkai Városi Múzeum két munkatársa, Dr. Raffai Judit és Dr. Papp Árpád több helyszínen -így Kupuszinán is - megszervezett egynapos kiállításokkal hívja fel a vajdasági magyarság figyelmét saját értékeire.
2012. március 31.
Fergeteges közönségsiker a bácskertesiek előadása
A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII . Találkozója

A bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport a tizenötödik csoportként lépett fel a Tordán állomásozó szemlén, a hetedik előadásnapon, március 29-én, csütörtökön. A színházteremben (pótszékes) telt ház fogadta és óriási taps és ováció búcsúztatta a fellépőket, akik a Mamma Mia! című musicalfilm alapján készült két felvonásos, zenés-táncos előadást hozták a faluba.

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

Vajdaság MA | Délvidéki hírportál


Vajdaság MA | Délvidéki hírportál