Hírek (2012 december)

2012. december 3.
Fölszállott a páva: Csizmadia Anna sikere
Fantasztikus élmény volt a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny első középdöntője is. A 15 indulóból 4 műsorszám előadói jutottak az elődöntőkbe, ebből ketten a középdöntőbe és egy vajdasági ifjú tehetség, Csizmadia Anna, népdalénekes maximális pontszámmal a zsűri döntése alapján a döntőben még egyszer bemutatkozhat.
2012. december 16.
Napsugaras ősz
November 17-én, szombaton, lezajlott a már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülő Napsugaras ősz című műsor, amelynek szokásos szervezői a kupuszinai Nyugdíjas Egyesület és a kupuszinai József Attila Általános Iskola. A főleg a nagyszülőkhöz szóló, kétórás előadás a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színháztermében volt megtartva 17 órai kezdettel.
2012. december 16.
Az ifjú birkózó újabb sikere
Novics Dávid, 5. osztályos kupuszinai tanuló, december 1-jén részt vett a Zomborban megrendezett “SOKO TROFEJ” nevű nemzetközi birkózóversenyen, ahol ezüstérmet szerzett. A verseny a zombori Partizan Sportegyesület épületében volt megtartva 11 órai kezdettel, és több mint száz résztvevője volt, akik Sarajevo-ból, Bihać-ról, Szabadkáról, Kanizsáról, Zentáról és a házigazdák városából, Zomborból érkeztek.
2012. december 16.
Nagy havazás volt Kupuszinán is
A december 8-án, szombaton leesett nagy mennyiségű hó, valamint az erős szél miatt kialakuló hótorlaszok eléggé megnehezítette a közlekedést Kupuszina utcáin is, valamint a faluból kifelé vezető utakon.
2012. december 16.
Silling István Csűry Bálint-díjas
A Magyar Nyelvtudományi Társaság a nyelvjáráskutatásban elért eredményeiért Csűry Bálint-emlékéremben és -díjban részesítette dr. Silling István egyetemi tanárt, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar oktatóját. Az 1972-ben alapított emlékérmet és az 1992-től hozzá társuló díjat eddig a Vajdaságból Penavin Olgának, Matijevics Lajosnak és Papp Györgynek ítélték oda.
2012. december 16.
Silling István: Szülőfalumban kincsesbányára leltem
Beszélgetés a Csűry Bálint díjas nyelvésszel, néprajzkutatóval

Silling István egyetemi tanár, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar professzora Csűry Bálint-emlékérmet és -díjat kapott a nyelvjáráskutatásban elért eredményeiért. Az elismerést a Magyar Nyelvtudományi Társaság ítéli oda. A díjazottal munkásságáról beszélgettünk.

2012. december 16.
Kupuszinán járt a Mikulás
December 5-én, 17 órakor, lovaskocsin indult útnak Kupuszina utcáin a Mikulás, krampuszai és manója kíséretében. Az első megálló a kilteleki kocsma előtt volt, majd a megszokott útvonalon haladt: posta, benzinkút, Szelencsei kisbolt, Mómó, Dubac kocsma, Verli sarka, Gosszé sarka.
2012. december 16.
Az Ipari park című kisfilm bemutatója
December 8-án, 19 órakor, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színháztermében bemutatásra került a kupuszinai ipari parkról szóló kisfilm, amit a kupuszinai VMSZ ifjúsági tagok készítettek, néhány kívülálló segítőkész kupuszinai személy közbenjárásával.
2012. december 16.
Csizmadia Anna – a Fölszállott a páva legszebb hangja
Vajdasági magyar győzelemmel zárult a Duna Televízió tehetségkutató műsora, a Fölszállott a páva. A bácskeretesi Csizmadia Anna az énekes és szólisták kategóriájában érdemelte ki a legjobb helyezést. Szóló tánc és páros tánc kategóriában Berecz István, zenekar kategóriában a Parapács együttes, a tánccsoport kategóriában pedig a Jászság táncegyüttes vihette haza a nyerteseknek járó 1-1 millió forintot.
2012. december 20.
Tanítani szeretnék, és énekelni, énekelni, énekelni – beszélgetés Csizmadia Annával
A Fölszállott a páva vajdasági díjazottja élményeiről, a versenyről és terveiről beszélt a Vajdaság Mának
2012. december 20.
Nyelvünk élő, akár a társadalmunk
Beszélgetés a Csűry Bálint-díjas Silling István professzorral
2012. december 20.
Kupuszina: Ifjúság kezdeményezte jótékonykodás
Karácsonyi jótékonysági gyűjtést szervezett a hét végén a kupuszinai FIKUSZ (Független Ifjúsági Kupuszinai Szervezet). A kultúrotthonba várták az adakozni szándékozókat, akik zsákszám hordták a gyerek- és a felnőttruhát, játékot. Az összegyűlt adományokat a Vöröskereszt zombori szervezete továbbítja a rászorulókhoz.
2012. december 20.
"Ez egy öröméneklés volt”
Csizmadia Anna: Csak az volt a fontos, hogy az emberek lelkét megérintsem a dalaimmal
2012. december 20.
Jövendőjósló, egészség- és bőségvarázsló karácsony Kupuszinán
Öt nap múlva eljön a szenteste, a szeretet ünnepe. Karácsonyhoz és az adventi időszakhoz számos népszokás, hiedelem, monda fűződik. Kupuszinán (Bácskertesen) a legtöbb népszokást még ápolják a falu lakói, jóllehet több már eltűnt közülük, és csak az idősebbek elbeszéléseiben elevenedik meg. Dr. Silling István kupuszini néprajzkutató, művelődéstörténész, egyetemi tanár több mint harminc éve kutatja a népszokásokat.
2012. december 20.
Karácsonyköszöntő műsor
A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület december 23-án 18 órai kezdettel karácsonyköszöntő műsort tart, amelyre a belépés díjtalan. Az előadás után a szervezők szerényen megvendégelnek mindenkit.

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

Vajdaság MA | Délvidéki hírportál


Vajdaság MA | Délvidéki hírportál