2014. március 25.

A virágtermesztésben is fejlődni kell

A nyugat-bácskai kis település, Bácskertes, azaz Kupuszina zöldség- és gyümölcstermesztéséről vált híressé a valamikori Jugoszláviában és a szomszédos országokban. A gazdasági helyzet változása, a beszűkült piac azonban szemléletváltásra kényszerítette a generációkon át jól működő gazdaságokat, s így más, jövedelmező ágazatokban kerestek megélhetést.

A virágtermesztés bizonyult a legalkalmasabbnak, ám a versengés ebben az ágazatban is kiéleződött, és igazi kihívás elé állította a termelőt. A konyhakertészethez hasonlóan a virágtermelés is megköveteli a termesztéstechnológiai újításokat, a korszerű berendezést.

Buják István és Mária önerőből fejleszti a családi vállalkozást.

— Járjuk a piacokat, és az egyre nagyobb felhozatal szükségessé tette, hogy mi is terjeszkedjünk. Erre nemcsak a termelésnövekedés érdekében került sor, hanem a virágok minőségén, szépségén is szeretnénk javítani. Egy kéthajós, fölfújható, automata szellőztetővel ellátott, 1100 négyzetméteres fóliasátrat építünk. Ezáltal megkönnyítjük és hatékonyabbá tesszük a termelést.

- Mekkora beruházást igényel egy ilyen fóliasátor kiépítése?

— A beruházás többmilliós, és reméljük, hogy idővel megtérül. Hitelt nem szeretünk felvenni, ezért pályáztuk meg az 50%-os vissza nem térítendő állami támogatást, amely nagy segítség gazdaságunknak. A nagygazdaságot csakis családi vállalkozásként lehet vezetni. A háziasszony is bőven kiveszi a részét a munkából. Mária asszony nőnapra is szebbnél szebb virágot termeszt.

— A női munkák sorába tartozik a tűzdelés, a gyökereztetés, az átültetés, valamint a muskátli, a futópetúnia tördelése. A töréstől szebbé, bokrosabbá válik a növény. Annyit termelünk, amennyit el tudunk adni. Igaz, az emberek panaszkodnak a pénzhiányra, ám tavasszal, amikor szépíteni kell az udvart, kertet, mégis vásárolnak.

- Gazdag a kínálatuk. Milyen virágok kerülnek értékesítésre?

— Először a nőnapi virágokat: a cikláment, az ázsiai boglárkát, a primulát, később az egynyári virágokat (verbénát, petúniát, begóniát, pistikét, szalviát) kínáljuk vásárlóinknak, ezek ugyanis a legkeresettebbek. Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet — tartja a mondás. És csakugyan: ezt a sok kézimunkát, megpróbáltatást és kihívást igénylő termesztést szeretet nélkül nem lehet csinálni.

— Szeretet nélkül egy munkát sem lehet jól végezni, így van ez a virágtermesztéssel is. Az értékesítés azonban nem könnyű. Ha volna valaki, aki egyszerre megvenné az összes virágot, könnyebb lenne a dolgunk, a jövedelem szempontjából azonban kifizetődőbb, ha mi adjuk el, apránként. Nálunk sajnos nincsen szervezett virágpiac, mint pl. Hollandiában, így önerőből oldjuk meg az értékesítést — mondja Mária asszony, majd István gazda hozzáteszi: — Nem igazán nyílt rá lehetőségünk, hogy több millió cserepes virágot vigyünk ki külföldre, sőt a külföldiek hoznak be. Vajdaság-szerte járjuk a piacokat, viszonteladóknak árusítunk, így kel el a portékánk.

A kihívások ellenére is van távlat az ágazatban, csupán állami támogatásra és a piaci körülmények rendezésére volna szükség, hogy a hazai virágtermesztő a nagyáruházakban is elégedett vásárlóra találjon.

Juhász Andrea

Forrás: Hét Nap

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

Vajdaság MA | Délvidéki hírportál


Vajdaság MA | Délvidéki hírportál