Hírek (2011 december)

2011. december 3.
Nyugdíjas bál

Kupuszinán november 19.- én megszervezték a 15. nyugdíjas bálat, mint minden alkalommal, most is az újvidéki rádió műsora, az Éjszakai mulató közreműködésével, ami ezen a bálon ünnepelte fenállásának 8. évfordulóját. 26 helységből gyűlt össze a közel 220 szórakozni vágyó. Az oromhegyesi Nefelejts együttes immár 10. éve szórakoztatta a jelenlévőket. A főszervezők, Kratofil Verona és Siplika Mária, ízletes vacsorával, a híres kupuszinai mákos rétessel, és sok szép, értékes tombolával várták a vendégeket.

2011. december 3.
Mikulás-járat

A kupuszinai Helyi Közösség tanácsa idén is jóváhagyta, hogy a falu területén megszervezésre kerül a „ Mikulás járat „, ami december 5.-én 17 órakor indul a Vasút utcából. A gyerekek a Mikulással a szokásos útvonalon találkozhatnak. Ezúton is kéri a Helyi Közösség a szülőket, hogy akiknek 0-12 éves gyermekeik vannak, vegyenek részt az ajándékozáson. Idén is 250 ajándékcsomag kerül kiosztásra, és nagyon sok virgács.

2011. december 3.
Börtön helyett közmunka

Az igazságügyi minisztérium megbízottja és a kupuszinai Helyi Közösség november 24.-én szerződést írt alá, melynek értelmében a bíróság által közmunkára  ítélt egyének a büntetésüket a Helyi Közösség területén dolgozhatják le. A szerződés értelmében elkészítettek egy munkatervet, amit a minisztérium elfogadott

2011. december 12.
5,5 millió dinár Kupuszinának

A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság idén ősszel is kiírta a pályázatait a mezőőrszolgálat támogatására, a tagosítás beindítására, a szennyvíz elvezetés tervdokumentációjának elkészítésére, földes utak karbantartására és a lecsapoló kanálisok karbantartására. Mint mindig a kupuszinai Helyi Közösség minden pályázaton indult. Ahol tudott önállóan, ahol pedig azt a kiírás nem tette lehetővé, ott közösen az apatini községgel.

2011. december 12.
Mikulás járt Kupuszinán

December 4.-én Mikulás alkalmából az önkéntes tűzoltó testület, civil szervezet vezetősége szerény ajándékcsomagokkal lepte meg a legfiatalabb tűzoltókat. Az ajándékosztás után a kis tűzoltók tekézhettek, és sós pereccel valamint üdítővel kedveskedtek nekik.
December 5.-én délután a Mikulás lovaskocsival és segítőivel, a manókkal és krampuszokkal körbejárták a falut, hogy ajándékcsomagokat osztjanak szét a gyerekeknek. Az esős idő ellenére szép számban jelentek meg a Mikulásra kíváncsi, és a vele való találkozástól izgatott csemeték, a szüleik kíséretében.

2011. december 12.
Bácsfeketehegyiek Bácskertesen

Kupuszinán december 3.-án vendégszerepelt a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület színtársulat. Felléptek az egyesület néptáncosai, zenészei, énekesei, versmondói.

2011. december 16.
Hol van a határ?

Kupuszina hétköznapajiról, gondjairól, terveiről...

Kupuszina földrajzi fekvése kimondottan kedvező. Mindössze tíz kilométerre van Zombortól, hét kilométerre Apatintól. Az ember azt gondolná, hgy itt mindenki könnyen munkát találhat, ha a faluban nem boldogul, akkor az említett városokban, hisz egykor erős ipari központok voltak... De nem így van. Így hát nem marad más hátra, minthogy a mezőgazdaságban, a faluban keressék a helybeliek a megélhetést. A Magvető a múlt héten Kupuszinára látogatott...Az ottani gazdákkal beszélgettünk...

2011. december 23.
Nyugat-bácskaiak a Magyar Parlamentben
December 9.-én a Civil Összefogás Fórum kezdeményezésére megalakult a kárpátmedencei civil háló, Civil Együttműködési Tanácskozás ( CET ) néven, amelynek célja összefogni a magyarországi és külhoni magyar civil szervezetek munkáját. A Tanácskozás fővédnöke Dr. Schmittné Makray Katalin. A rendezvényre meghívót kapott a Dunatáj civil szervezet is, szavazati joggal rendelkező státusszal. Megfigyelőként jelen volt a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a gombosi Önkéntes Tűzoltó Testület.
2011. december 23.
Téli játékok
December 7.-én, szerdán a Helyi Közösség üléstermében a helyi civil szervezetek határozatot hoztak, hogy a téli idényben megszervezik a téli játékokat. A tervek szerint január 8.-án kezdődik majd a tekebajnokság az Önkéntes Tűzoltó Testület tekepályáján. Minden civil szervezet két csapatot állíthat versenybe, női, férfi vagy vegyes összetételben. A szabályok másban nem térnek el a megszokottól. A nevezési díj csapatonként 2500 dinár. A csapatok 8 tagúak, 6 játékos és 2 cserejátékos. Az eredményhirdetéskor a szervezők természetesen vacsorával kedveskednek majd a résztvevőknek.
2011. december 23.
Ajándékot kapott a kupuszinai ÖTT
A kupuszinai Önkéntes Tűzoltó Testület felvette a kapcsolatot az oromhegyesi Önkéntes Tűzoltó Testülettel, akik elmondták, hogy Németországból 300 használt oxigénpalackot kaptak. A beszélgetés során az oromhegyesi tűzoltó parancsnok felajánlotta, hogy odaajándékoz a kupuszinai ÖTT-nek 3 palackot. A legutóbbi tűzeset bebizonyította, hogy szükség van ilyen felszerelésre. Remélhetőleg nagyon kevés alkalommal kell majd hasznát venni.
2011. december 23.
Pályázaton nyert az ÖTT
A Tartományi Mezőgazdasági Vízgazdasági és Erdészeti Titkárság pályázatot hirdetett, amit a kupuszinai és a szilágyi Önkéntes Tűzoltó Testület is megpályázott. Mindkét falu Tűzoltó Testülete megnyerte a pályázatot, ami 165.000 dinárt tesz ki, amelyet a meglévő épületeik felújítására költenek majd.
2011. december 25.
Karácsonyi műsorok
A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület december 18.-án, vasárnap este 5 órai kezdettel karácsonyváró műsort szervezett a művelődési otthon nagytermében. A belépés díjtalan volt. Felléptek különböző versekkel, énekekkel, zenével és egy jelenettel. A műsor után a gyerekeket és a közönséget szerényen vendégül látták kiflivel, teával és cukorkával.
2011. december 25.
Sportcsarnok épül Kupuszinán

Szeptember 13.-án letették az alapkövet a kupuszinai sportcsarnok építésére. A munkálatokat október közepén kezdte a sabaci Inter-Kop építkezési vállalat. A csarnok 1600 m?-en terül majd el. A szontai és prigrevicai sportcsarnokok mása lesz, azzal a különbséggel, hogy nem parketta, hanem műanyag padló lesz. Eddig 85 millió dinárt hagytak jóvá a munkálatokra. Az épület teljes felszereltségéhez még 30 millió dinárra lenne szükség, amiből a nézőtér és a felszerelés lenne fedezve. A mai napig a beton alapok lettek elkészítve. A munkák jelenleg is folynak, a tél idején műhelyben készítik a tetőkonstrukciót. A kupuszinai József Attila általános iskola igazgatója, Csíkos Sándor véleménye szerint remélhetőleg jövő szeptemberig, iskolakezdésre készen lesz a csarnok.

2011. december 25.
Betlehemezés az óvodában

Kupuszinán, december 23.-án pénteken délelőtt, a kupuszinai középiskolás betlehemes csoport karácsony alkalmából meglepte az óvodásokat a betlehemi játékkal. Ugyanaznap délután 4 órakor Apatinban az idősek otthonában, 5 órakor pedig szintén Apatinban a Magyar Házban adták elő a betlehemi játékot.

2011. december 25.
Birkózó nap Kupuszinán
December 17.-én, szombaton a József Attila általános iskola tornatermében birkózó napot tartottak, a Birkózó Klub „ Kupuszina „ szervezésében, amely a zombori Radnički sportklub kirendeltsége. Az eseményen szabadkai, csonoplyai, zombori és kupuszinai diákok vettek részt az edzőikkel együtt, Frgić Igorral, Marić Milannal, Dragićević Željkoval. Bemutatták, hogy az elmúlt évben mit tanultak az edzéseken. A nézők szép számban voltak jelen.
2011. december 25.
Karácsonyi hangulat az iskolában és az óvodában

Kupuszinán, december 23.-án megérkezett a Mikulás a József Attila általános iskolába. A gyerekek énekekkel és szavalatokkal fogadták. Ezután minden tanuló ajándékcsomagot kapott.

2011. december 26.
Az almatermelők jótékonysági akciója

A zombori árvaház igazgatója kérésére a kupuszinai Helyi Közösség almagyűjtést szervezett a faluban. 35 adakozótól körülbelül 1000 kg almát gyűjtöttek össze. A Helyi Közösség elnöke, Péter István személyesen szállította el Zomborba az almát. Az igazgató és a gyerekek nagy örömmel fogadták az adományt.

2011. december 26.
"És akkor mindenki ott van"

Az adventi időszak már megkezdődött, mikor a csapat kocsiba ült, hogy elbeszélgessen Kupuszina (Bácskertes) lakóival. Volt, aki a helyi közösségbe tartott, volt, aki az iskolába, én pedig a falu egyik legtakarosabb házába mentem, hogy a karácsonyi szokásokról dr. Silling István néprajzkutatóval folytassak némi diskurzust. Van-e valamilyen különleges hagyomány ezen a tájon, s hogyan élik meg a karácsonyt a kétezer-egynéhány száz lakosú faluban?

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

Vajdaság MA | Délvidéki hírportál


Vajdaság MA | Délvidéki hírportál