2012. március 6.

Újdonságok a földművesgazdaságok bejegyzése körül

Az idei évtől jelentős változások vannak a mezőgazdasági birtokok bejegyzésénél. A tavalyi év végén megjelent új szabályzattal, gyakorlatilag eltörölték a gazdaság megújításának fogalmát, és helyette a változások bejelentése kap főszerepet. Ez azt jelenti, hogy ezentúl nem kell minden év elején meghosszabbítani a gazdaság bejegyzését, de minden változást - új parcellák bejegyzését, meglévők törlését, tulajdonjogi viszonyok változását, vetésforgó vagy az állatállomány változását - be kell jelenteni harminc napon belül. A változások bejelentése bármikor történhet, tehát nemcsak év elején mint az eddigi gyakorlatban. Ezentúl lehetőség van az új parcellák bejelentésére év közben is bármikor. A termények esetében csak a terménycsoport változását szükséges bejegyezni, a terménycsoporton belül nem, míg az állatállománynál csak az új jószágfajták tenyésztését vagy valamely jószágfajta törlését kell bejelenteni, a meglévő jószágok számának változását nem szükséges.

A kupuszinai (és Apatin községbeli) gazdáknak azonban nem ilyen egyszerű a dolguk. A Kincstárigazgatóság (Uprava za trezor) termelőknek küldött levelében egy külön értesítés is szerepelt, melyben arról tájékoztatják a gazdákat, hogy az apatini községben bevezetett új kataszteri nyilvántartás miatt egyes parcellaszámok megváltoztak, emiatt minden termelőnek újból be kell adnia a kataszteri bizonylatot a kupuszinai, apatini, szilágyi vagy prigrevicai határban lévő földjeiről. A bizonylatok beadása nincs határidőhöz kötve, de ezekre a területekre mindaddig nem kaphatnak támogatást, míg át nem adják a szükséges kataszteri kivonatokat. Ez természetesen kiadást jelent, mivel az okmányok beszerzése nem olcsó.

Jó hír viszont, hogy a kucskai határrészben található földeket a kupuszinai kataszteri községhez csatolták, így mostantól ezekre a földekre is lehet bizonylatot szerezni, és be lehet jegyeztetni őket. Ezek a földek az itteni gazdák tulajdonát képezik, de formailag Horvátországhoz tartoztak, ezért mindeddig nem lehetett regisztrálni őket, és így támogatást sem kaphattak utána a földtulajdonosok. Mivel ezen földek tulajdonjogi viszonyainak rendezésére az elmúlt két évtizedben nemigen volt lehetőség, sok esetben szükséges az átírás, amihez a megfelelő dokumentumokat be kell nyújtani a kataszteri hivatalnak.

A változások bejelentéséhez szükséges űrlapokat ezúttal nem postázták ki, de beszerezhetők a Kincstárigazgatóság apatini kirendeltségében, vagy a Dunatáj szervezet kupuszinai irodájában, amely minden kedden 16 és 20 óra között fogadja a feleket.

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA