2007. december 24.

Könyvbemutató

Forrás: Hét Nap

"A most megjelent Nem sírt ásunk, hanem fundamentumot című könyvem első bemutatójára Bácskertesen/Kupuszinán került sor. Utólag nem győzöm megköszönni a lehetőséget, hogy a falu bensőséges, nagy ünnepének műsorában ennek a könyvnek a bemutatása is helyet kapott. (A helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület fönnállásának 60. évfordulója és két emléktábla leleplezése. Az idősebb és a fiatalabb Sturcz József neve olvasható az emléktáblákon!)


Nem minden szorongás nélkül ültem be a könyvbemutatóra. Nem vagyok íróember a szó valódi értelmében és talán gyakorlatom sincs abban, hogy tulajdonképpen hogyan kell ott viselkedni, mi az, amit a részvevők elvárnak tőlem.

Az említett szorongás csak nőtt bennem, amikor rádöbbentem, hogy nemcsak néhányan tévedtek be a kupuszinai művelődési ház tágas könyvtártermébe, hanem bizony ott már nemcsak ülnek, hanem állnak is az emberek. Nem túlzok: zsúfolásig megtelt a terem! S már nemcsak a szorongást éreztem, a meghatódottság is szorongatta a torkomat.

A könyvet Silling István neves néprajzkutató, művelődéstörténész, nyelvész mutatta be. Nem tagadom, végtelenül jólesett mindaz, amit a könyvről mondott. Jólesett -- mondom --, mert nem az ilyenkor megszokott vállveregetést, biztatást éreztem, hanem annak az embernek a véleményét, aki nagyon is jól ismeri műkedvelő színjátszásunkat, és ez talán természetes is, hiszen ott él a vajdasági műkedvelő színjátszás egyik fellegvárában, és közvetlen kapcsolatban áll a színjátszókkal, érzékeli mindazt, ami azok munkájával kapcsolatos.

Hazafelé tartva visszapergettem magamban a könyvbemutató számomra emlékezetes pillanatait. S következtetésképpen megállapítottam, persze csak úgy magamnak, hogy érdemes volt megírni, összegyűjteni mindazokat az írásokat, amelyek a délvidéki magyar műkedvelő színjátszás múltjáról, jelenéről szólnak. Érdemes volt! Ezt láttam, ezt éreztem, ott, a bácskertesi könyvbemutatón! S abban is igazolt ez a könyvbemutató, amit könyvem utószavában fogalmaztam meg. Idézem: ,,Színjátszó mozgalmunk -- ha nem is mindig úgy viszonyulunk hozzá, ahogy azt megérdemelné -- él, lélegzik, s valami csodálatos belső energiával járja évszázadok óta a maga útját. Talán eljön majd az idő, amikor rádöbbenünk ennek a mozgalomnak, ennek az útnak, a megtett útnak a jelentőségére. Ha a könyvben összegyűjtött írások segítenek ennek felismerésében, akkor talán nem végeztem, nem végeztünk hiábavaló munkát!"

FARAGÓ Árpád

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA