2008. július 29.

Egyéves a Dunatáj

A régiófejlesztési civil szervezet vezetőivel az évforduló apropóján beszélgettünk

Pásztor István egy évvel ezelőtt nyitotta meg a Nyugat-bácskai régió gazdasági fejlesztésével foglalkozó Dunatáj civil szervezet központi irodáját Doroszlón. Az elmúlt időszakról és a további teendőkről Pelt Ilona irodavezető és Péter István a szervezet elnöke nyilatkoztak.

-A tartomány , ígéretéhez híven biztosította számunkra a zökkenőmentes működéshez szükséges összeget. Ettől kezdve tudtunk a célkitűzéseinkkel foglalkozni. Az az, információval láttuk el a lakosságot és a civil szervezeteket a pályázási és egyéb lehetőségekkel kapcsolatban, pályázatokat írtunk meg számukra-meséli Ilona-.Szervezetünk emellett számos felnőttképzési programot bonyolított le sikerrel. Gondolok itt a Bácskertesen és Doroszlón egyaránt megszervezett angolnyelv tanuló és számítógépes tanfolyamokra valamint a projektmenedzsment és faluturizmus fejlesztés INTERREGES-képzésekre, melyekben partnerként voltunk jelen. Végül, de nem utolsó sorban azokat a nyertes pályázatokat, említeném, amelyeket a helyi közösségeknek, a különböző egyházközösségeknek, szövetkezeteknek illetve bejegyzett gazdasággal rendelkező földműveseknek írtunk meg.

Aztán helyi iroda nyílt Bácskertesen, Nemesmiliticsen, Szilágyin, Bezdánban és Gomboson. Ugyanezt Telecskán is meg szeretnénk valósítani, csupán a helyi közösség válasza az amire még várunk. Ami az irodavezetőkkel való együttműködést illeti, kizárólag pozitívak a tapasztalataim. Remek a hozzáállásuk, hajlandóak folyamatosan továbbképezni magukat. Havonta egy megbeszélést tartunk, ahol a felmerülő problémákra közösen próbálunk megoldást találni.

-Tervek a jövőre nézve?-kérdeztem Péter Istvántól

-Van dolgunk, nem is kevés! Nyugat-Bácskában nincs működő diáksegélyező egyesület. A Dunatáj megpróbálja majd ezt is valamilyen formában felvállalni. Aztán október és január között a határon átnyúló IPA pályázatok nyújtotta lehetőségeket kívánjuk megragadni. A konkrétum pedig, az augusztus végére, Bácskertesen tervezett konferencia a civil szervezetek részére. Úgy ítéljük meg ugyanis, hogy az összmagyarság célkitűzései eléggé tagoltak, ez a szórványra hatványozottan igaz. Nyugat-Bácskában egyetlen magyar regionális szervezetként, véleményünk szerint, tiszta kép kell kialakuljon a civilek helyzetéről, szükségleteiről. Bizunk benne, hogy ennek fényében ki tudunk majd dolgozni olyan közös programokat, melyek a realításon és az elvárásokon alapulnak. Természetesen, ahhoz, hogy reális összképet kapjunk elengedhetetlen Nyugat- Bácska magyarlakta területeinek hathatós együttműködésére. A tervek megvalósításához emellett szükség van a lokális és tartományi politikumot képviselő politikusok, pártok segítségére, akiket ezen a konferencián meg is kérdeznénk arról, hogyan képzelik el a civilek jövőbeni helyzetét és a terveket miként tudják támogatni.

Ezzel egy időben, Zomborban kerülne sor egy másik tanácskozásra, amely a kisvállalkozókat kívánná informálni a tartományi és köztársasági kormányok vállalkozás fejlesztési stratégiájáról. Mivel úgy érezzük, hogy őket az adóhivatalon és a különböző hatósági szerveken kívül nem igazán keresi fel senki.

- A Dunatáj átfogó célja is tulajdonképp ez . Közéletünk valamennyi szegmensét: az oktatást, a helyi közösségeket, a civileket, a vállalkozókat és a politikumot összeköttetésbe állítani egymással. A szórvány fennmaradásának esélyét az effajta eggyüttgondolkodásban látom-zárta Pelt Ilona a beszélgetést.

 

Lennert Tímea


Címkék: Dunatáj szervezetUtolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA