2010. szeptember 15.

Tündérország követe

Toldi István nem tervezte, hogy mesemondó lesz, még kevésbé azt, hogy színpadon fog fellépni, de, mint minden jó dolog, ez is hirtelen történt. Virtusból inkább, mintsem elszántságból, hét évvel ezelőtt jelentkezett egy mesemondó versenyre. A versenyen győzött, és azóta, úgy tűnik, senki sem állíthatja meg. Azóta elnyerte a Palócország Örökös Mesefája címet, sőt ebben az évben a Népművészet Mestere címmel is kitüntették.

Természetesen ennyi eredmény eléréséhez támogatásra is szükség volt, ezt a család meg is adta neki. Édesapja fontosnak tartja a mesekincs megőrzését, és így, sok munkája mellett is mindig időt tud szakítani arra, hogy meséljen a fiának, vagyis hogy továbbörökítse a magyar kultúra eme kincsét. István tőle tanulta meg a mesemondás legfontosabb alaptörvényeit, azt, hogy a mesékhez nem szabad sem hozzátenni, sem elvenni belőlük. Mind a mai napig az autentikus mesemondás híve maradt. Ennek az alaptörvénynek azért is van igen nagy jelentősége, mivel a mai ,,mesegyárak'-ban a hangsúly a szórakoztatáson van, úgy is mondhatjuk, inkább a megdöbbentő, sőt visszataszító tartalmak közlésén, a régi, a népmese viszont mindig tanít valamit, kicsiknek, felnőttnek egyaránt. Az öncélú történetmesélés ritka volt a régi időkben, a mesék tanulságokat tartalmaztak, és megpróbáltak hasznos tanácsokkal szolgálni. A mesék ma nemcsak a néprajz iránt érdeklődő kutatók és a meserajongók számára fontosak, hanem a történelemtudomány is felfedezte őket mint forrásanyagot a régi magyar hitvilág és történelmi alakok kutatásához. Ezekről nagyon kevés anyag maradt fenn, és jórészt olyan szerzők tollából, akiknek hitelessége erősen kétséges. Szerencsére mutatkozik igény a népmesék iránt, egyre több helyen szerveznek versenyeket, amelyeken a mesélők megmérettethetik magukat, és közben örömet szerezhetnek a rajongóknak. Az egyetlen hiba, hogy már nagyon kevese vannak olyanok, akik népmesén nőttek fel, pedig a mesélés ma is fontos esti családi program lehetne, mivel nemcsak szórakoztat, hanem pedagógiai funkciót is betölt.
    A színpadi mesemondás népszerűségét az is mutatja, hogy Toldi Istvánnak már akadtak tanítványai is a fiatalabb korosztályból, akik nem sajnálják sem az időt, sem a fáradságot a mesék betanulására, felkutatására és színpadra állítására.
    Az idén a népművészet mestere titulust Toldi István nyerte el, de terem még babér sokaknak, hogy ezt a műfajt még sokáig élvezhessük, és hogy unokáink is meghallgathassák a tanulságos és mulatságos történeteket.

ZSELLÉR István (Hét Nap)

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA