2011. május 24.

Nincs megállás – Pezsgő kulturális élet Bácskertesen

A bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben egyetlen pillanatra sem áll meg az élet, köszönhetően elsősorban Balogh Pál elnök erőfeszítéseinek, aki már harminc éve végzi itt a munkáját, jelenleg első mandátumban elnöki minőségben is. Az egyesületben egymást érik a programok, folyamatban van a székház felújítása, a vezetőség azonban továbbra is tele van tervekkel, amelyekről Balogh Pállal beszélgettünk.

– Éppen most vagyunk túl a községi néptáncszemle megszervezésén, amelynek keretében összesen hét csoportot fogadtunk. De még tart színjátszóink vendégszereplés-sorozata is: legújabb produkciójukkal, az Ének az esőben című musicellel járják a településeket. Legutóbb Bácsfeketehegyen mutatkoztak be vele. Ennek a színpadi produkciónak köszönhetően egyre több fiatal jön közénk. Jót fog tenni a vérfrissítés!

– Minden bizonnyal, noha a kívülállók számára mindig úgy tűnt, hogy a kupuszinai közel kétezer fős magyar közösségnek nincs különösebb oka panaszra...

– A többi nyugat-bácskai közösséghez viszonyítva talán tényleg nincs, viszont a nehéz idők szelét mi is megérezzük. Mostanában például az egyesület székházának, színháztermének sorsa aggaszt bennünket. Az állam rendelkezik ugyanis annak tulajdonjogával, mi pedig éppen a felújításán fáradozunk. Eddig sikerült kiépítenünk az erkélyt, a továbbiakban pedig a hátsó helységeket szeretnénk bővíteni, megfelelő helyszínt biztosítva ezáltal ahhoz, hogy a fiatalok társas és színházi esteket, koncerteket szervezhessenek itt. A nyári színpad létrahozásának ötlete is megfordult a fejünkben. Meglátjuk, sikerül-e. Sok az olyan tőlünk független tényező, amelyek befolyásolják a terveink alakulását.

– Számos szakcsoportot éltet az egyesület. Velük mire készülnek a közeljövőben?

– A színjátszóink mellett van irodalmi csoportunk, két kórusunk – a hagyományos és a Krajcárka népdalkör – és egy hagyományőrző csoport is, amely a helyi népművészeti kincsek gondozásával foglalkozik. Hozzájuk kötődik a Tájmúzeum létrejötte is. Mindemellett működik a kézimunkázók és a képzőművészek csoportja is. Az utóbbi tagjai idén nyáron festőtábort szeretnének szervezni, helyi és környékbeli alkotók bevonásával. Nem hagyhatjuk ki a sorból a hagyományőrző néptáncosainkat sem, akik júliusban egy nemzetközi néptáncfesztiválon vesznek majd részt, amit Magyarországon szerveznek meg. Az idei évben mindemellett fogadjuk a Zentai Színtársulatot és a Tanyaszínházat is.

– Az energikus elnök mellé energikus elnökség is társul?

– A sikeres munkához jelentős mértékben hozzájárul a vezetőség kiváló együttműködése is. Enélkül nem is vállaltam volna el ezt a posztot. Az én feladatom mindig is a szervezés volt. Sosem csináltam mást. A háttérben szeretek maradni, mivel attól leszek elégedett, ha mások örömét látom a rendezvényeink nyomán.

Lennert Tímea

(Forrás: vmmi.org)

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA