2008. április 24.

Pont olyan, mint az igazi

Kupuszina/Bácskertes - ez a nyugat-bácskai falu mindig is ismert volt a megőrzött szokásairól, színes népviseletéről. A máig magyarnak megmaradt falut zárt közösség lakja, s tulajdonképpen ennek a bezártságnak köszönheti megmaradását a két szomszédos város között.
A falu az évszázadokon keresztül kialakult hagyományait máig őrzi. A gazdag kultúrával, népművészettel rendelkező településen a legtöbb ember kupuszinai eredetű, nehezen fogadják be az idegeneket, akik pedig magyar ajkúként ideköltöztek, a legtöbb esetben felvették a szokásokat, sőt sokan a vallásukat is, s híven őrzik azt.
A Bácsgyulafalváról idekerült Szőke-Kovács Valéria is elfogadta, sőt megszerette az itteni szokásokat, s most merész elhatározásra jutott, úgy döntött, mivel nincs aki a faluban ezzel foglalkozna, porcelánbabákat öltöztet kupuszinai népviseletbe.
Honnan jött az ötlet, hogy babát kupuszinai viseletbe öltöztess?
- Egyrészt már nagyon kevesen tudják készíteni a faluban a viseletet, a lányoknak is a legtöbb esetben megörökölt viseletjük van, másrészt pedig arra gondoltam, hogy ezzel is népszerűsíteném a falut. Így ez nekem munkalehetőséget biztosíthatna, másrészt pedig másokkal is megismertetném ezt a csodás viseletet.
Mikor kezdted el ezt a foglalatosságot?
- Még az ősszel, azóta már több babát is felöltöztettem. Szeretném árulni is őket, így az egyiket Apatinban egy szuvenírboltban ki is tették a kirakatba, egy babát meg kiállításokon mutatok meg.
Meddig tart egy 40 cm-es babát felöltöztetni?
- Egy hétig. Ugyanaz a viselet kerül a babára, mint amilyet a valóságban a lányok hordanak. Kupuszinán többféle viselet ismeretes. A baba a cifra viseletet kapta, ez az egyik leglátványosabb. Felülre kerül egy fehér csipkés, buggyos ujjú ing, rá díszes mellény, alulra két pöndöl, két rakott alsószoknya, ami keményítve van. A rendes viseletnél három rakott szokott lenni, ami úgy ki van keményítve, hogy leülni nem lehet benne. A felső mintás szoknyát delínnek nevezik, erre jön a kötény, amelynek ún. „kupuszini kík” színe van. Ilyen színű csipkét nem tudtam venni, így ezt ételfestékkel festettem be. Nehéz az anyagokat beszerezni, a delínt régi szoknyából szabtam ki. Csipkét, fehér vászon anyagot, szalagot, ill. a flitteres „síkot” még lehet kapni. Vigyázni kell az öltöztetésnél még a színekre is. Akkor szép a kupuszinai viselet, ha minél cifrább. Ha például a nyakára egyféle színű szalag került, másféle kell a karra. A baba haját két oldalról be van fonva, kontyba felrakva, a hajában lévő „bukor” legfelső színe fehér. Vannak ún. kupuszinai színek, ezeket igyekeztem beszerezni. A lábára a babának fehér harisnya és fekete cipő került, ez sem különbözik az eredetitől.
Mik a jövőbeni terveid a babákat illetően?
- Szeretnék 15 cm-es nagyságú babát is beöltöztetni. Ez egy kicsit nehezebb feladat lesz. A hallott tapasztalatokat is próbálom majd felhasználni. Tanácsként mondták, hogy kiállításra olyan babát vigyek, amelynek vállkendője van. Igyekszem majd minden feltételnek eleget tenni, hogy megfeleljenek a babáim az elvárásoknak.
 
Írta és fényképezte: Csé

(Forrás: Magyar Szó)

A baba készítőjével

Címkék: Magyar Szó riportUtolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA