2011. május 5.

A templom jubileumára készülnek Bácskertesen

A bácskertesi Szent Anna-templom1806-tól 1813-ig épült, 2013-ban tehát fennállásának két évszázados jubileumát ünnepli. A hívek mindig nagy szeretettel tartották fönn adakozásukkal, önkéntes munkájukkal. Kétezerben például újrafestették belülről a templomot, a bádogtetőt több esetben is átfestették, újra cserélték az esőcsatornákat. A hívek a jelenlegi nehéz anyagi helyzetben is lelkesen készülnek a jubileumra.

A bácskertesi egyházközség a templomnak az ünnepségre történő felkészítése érdekében támogatásért folyamodott az anyaországi Szülőföld Alaphoz, ahol pályázat útján kétmillió forintot ítéltek meg a munkálatokra. Átváltva ez az összeg 750 ezer dinár. A jubileumig ebből a támogatásból egy olyan korszerű vakolatot húznak a falakra, amely szellőzik, és ezzel megakadályozza a további nedvesedést. A vakolási, festési munkálatok összesen mintegy 940 ezer dinárba kerülnek, a támogatás és a kiadás közti közel kétszázezer dináros különbséget az egyházközség saját eszközeiből és adományokból fedezi.

– Örülünk, hogy hívő közösségünk megérheti ezt a szép jubileumot. Boldogsággal tölt el bennünket, hogy nemzetünk, hitünk, kultúránk ilyen szép és monumentális épületekkel rendelkezik, mint a kupuszinai Szent Anna-templom – mondta Bumford Vilmos esperesplébános. – Ez a közösség büszke lehet rá, hogy épségben, egészségben megőrzött, jól karban tartott állapotban lévő templomában ünnepelheti a kétszáz éves jubileumot. Nemcsak itt, Bácskertesen, vagyis Kupuszinán, hanem mindenütt a világon a templom az a hely, ahol az emberek a legnagyobb örömöket és bánatokat élik meg az életben. Adja Isten, hogy Kupuszinán a Szent Annáról elnevezett templom még sokáig ezt a célt szolgálja, hogy benne imádkozva az emberek megérezzék Isten közelségét, szeretetét és segítségét! – nyilatkozta lapunknak a bácskertesi esperesplébános.
 
Fekete J. József
Forrás : Magyar Szó)
Kupuszinán nagy becsben tartják Szent Annát és a róla elnevezett templomot (Fotó: Fekete J. József)
Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA