2005. március 16.

Téltündér varázsa

A bácskertesi általános iskola új előadása

Hol volt, hol nem volt, volt egy ország, ahol „egy átok folytán, nem mondja a krónika, hogy miért vagy miért se, de egy szép napon megorrolt, s lett belőle vércse”, Téltündér megharagudott erre az országra, örökös telet varázsolt, és mint toprongyos koldus erdei manó járja az országot és nézi, mikor jutnak az emberek a tűrőképesség határára. Amikor pedig látja, hogy most már tényleg minden tartalék elfogyott, akkor talál egy jóindulatú gyereket, aki egy kecskebakkal jut el oda, ahová mások paripával sem tudnak. Végül örökös tavasz lesz, ismét minden jóra fordul – ez a rövid története a kupuszinai József Attila Általános Iskola Téltündér varázsa c. színdarabjának, melynek érdekessége, hogy a helybeli Dienes Mihály tanár a szerzője, aki a mesét színre is vitte. Bevallása szerint a mese családjában mindig élt, kiskorában is sokszor hallotta, de ő alakította át saját szája íze szerint, hogy színrevihető legyen. Ez az első mesejátéka, amit sikerült színpadon is bemutatni.
A gyermekkora óta benne élő mesét egy télen írta meg, de hat évig csiszolta, s utána is még öt-hat évig a fiókban hevert. Bár bemutatni nem tudta, elküldte Budapestre a Szerzői Jogvédő Hivatalba, ahol pozitívan értékelték.
Dienes Mihály ezzel a darabbal mutatkozott be először mint szerző és rendező, de a kupuszinai amatőr színház, színjátszás oszlopos tagja is. A Téltündér varázsa c. darabban sokoldalúsága teljes mértékben kibontakozik, ugyanis még a dalbetéteket is ő szerezte.
– Zenét tanítok, így gondolom, van a lelkemben annyi dallam, hogy egy kicsit kicsippenthettem belőle. Csak az volt a nehéz a dallamvilággal kapcsolatosan, hogy mivel gyerekeknek írt darabról van szó, a dallamnak is abba a formába kellett belekerülni. Gyerekhangról van szó, gyerekértelemről, így nem tudott az a dal annyira szárnyalni, de attól függetlenül, a hat nótából három – szerintem –, nagyon jól sikerült. A királylány dala keringő, a király dalát ösztönösen a János vitézből ismert francia király dalához hasonló típusúra írtam. Miska, a tulajdonképpeni főhős, aki elnyeri a királylány kezét, csárdást kapott, ő nagyon szegény parasztcsalád gyermeke, aki kölcsönkér lisztet, ha hamuba sült pogácsát kell sütni, de zsírja már nincs hozzá, majd ettől a gyökerektől jut el a királyi trónig. Ő magyar nótát dalolt bennem, és úgy is született meg. A hercegek és grófok lépegetős, bánatos, fájdalmas gúnydalt énekelnek. A végére pedig olyan dalt tettem, amire lehet tapsolni. „Gyermekláncfű sarjad már a réten, madár dalol kint a faluvégen, mágus mondja nem kell bunda, ez ám a csoda...”• Könnyű vagy nehéz gyerekekkel együtt dolgozni?
– Tanítótípus vagyok. Durván két hónap volt az az idő, amíg színre tudtuk vinni a darabot, próbák és egyebek. Én nem vettem észre a nehezét. Nekem akor nem fájt semmi. A gyerekekkel nagyon szeretek együttdolgozni, de ez az énemből fakad. A darabban harminckét gyerek szerepel.
• Nagyon látványos a darab. A ruhák pazarok, a díszlet mutatós.
– A kupuszinai szülők áldoznak az ilyesmire. Itt majdnem mindenki életében legalább egyszer volt színpadon. Szóltak, hogy elég jól összeszedtem a rokonaimat. Nekem a falu 70%-a rokon. Mivel testvérem nincs, szedem a rokonokat, lehet, hogy valahol tudat alatt félek a magánytól, hisz családom sincs az egy anyámon kívül. Nekem ezt a sors így hagyta, elfogadtam.
Nagy segítséget jelentett dr. Silling István, aki lektorálta a darabot, továbbá a segédrendező, Novics Tímea, ha kellett súgott, ha kellett igazította a ruhákat, ha kellett, a gyerekekkel foglalkozott. A zenészek: Dienes László és Koleszár Nándor egyetlen zokszó nélkül „csinálták meg a nótáimat”. A díszletet egy nagypapa készítette, Makk István. Minden mozdítható, reméljük, hogy utazni fogunk a darabbal. A ruhákat a szülők hozták össze. A lányok többségének átalakított elsőáldozási ruhája van, így aránylag nem volt drága. A fiúknál egy kicsit egyszerűbb volt a dolog. Mindenki segített, nagy volt a szülői összefogás.
A bemutató után a gyerekek vacsorát kaptak. Harminc éve bevett szokás, hogy a felnőtt színjátszók a bemutató után vacsorát kapnak. Most a gyerekek is érzik munkájuk súlyát, hisz ők is kaptak vacsorát. A helyi cukrász még krémest is küldött.
• Milyen a visszajelzés?
– Sok dicséretet kaptunk, de olyanoktól, akiknek valamilyen kapcsolata van a darabbal, a darabban szereplőkkel. A „külső” véleményezésre vagyunk kíváncsiak.
• Készül-e már a következő darab?
– Bennem a jóindulat megvan, terveim és elképzeléseim is vannak. Megfogant, papírfecniken él, de még nem született meg.

Kép és szöveg: CSÍKOS Éva

(Forrás: Magyar Szó)

Dienes Mihály Összefogással készült az előadás
Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA