2004. január 13.

Fél évszázados hűség

Koleszár István rendhagyó jubileuma

Bácskertes (Kupuszina) műkedvelő színjátszásáról mindig csak az elismerés hangján szólhatunk. S ha szólunk is, akkor nemcsak azt mondjuk el, hogy ebben a bácskai helységben a tömegesség az, ami a színjátszó mozgalmat jellemzi, hanem bizony a színvonalat is megemlítjük, azt, amely a közel kilenc évtizedes múltra visszatekintő mozgalomnak nemcsak egyik-másik korszakára vonatkozik, hanem folyamatosan jelen volt és jelen van a kupuszinai színjátszók életében, munkájában.
Ez a jelenség talán azzal is magyarázható, hogy a színpad igaz szerelmesei ott hosszú évtizedekig nem hagyják el a színpadot és igyekeznek gazdag tapasztalataikat átadni a fiataloknak, igyekeznek őszintén segíteni azokat.
Koleszár István a bácskertesi műkedvelő színjátszás egyik kiemelkedő, tiszteletnek örvendő személyisége. Több mint fél évszázada, hogy "eljegyezte" magát a színpaddal. Koleszár István a Mézeskalács Pityi Pál csizmadiamestereként, 1952-ben, először lépett a nagyérdemű közönség elé. Sturc József, a bácskertesiek kedvenc Tanító bácsija állította színpadra az említett darabot, amelynek bemutatója után talán Koleszár István sem gondolta, hogy a mai napig hű marad majd ahhoz a festett világhoz. Hű maradt! Ma is ott látjuk, láthatjuk a színpadon, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszóinak előadásaiban. Ma is megtapsoljuk érett, hiteles alakításait. Az elmúlt évtizedek során szerzett tapasztalatok, szakmai ismereteket érzékeljük, érzékelhetjük határozott, rutinos színpadi mozgásában, gesztusrendszerében, letisztult, helyes szövegmondásában.
Felsorolom azokat a címszavakat, műveket, amelyekben Koleszár István lehetőséget kapott a megmutatkozásra: A parasztkisasszony, Egy bolond százat csinál, Elvámolt éjszaka, Kölcsönlakás, Kolduskisasszony, Vacsora Budán, Babos kendő, Vadvirág, Szabin nők elrablása, Zsákmacska, Aranykakas, Nyitott ablak, Mágnás Miska, Csárdáskirálynő, Légy jó mindhalálig, Szexbogyó, A nő hozzám tartozik (ez utóbbi vígjátékban, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók I. csantavéri találkozóján kiérdemelte a legjobb férfi főszerepért kijáró díjat), ezenkívül nagyon sok kollázsműsorban is fellépett (egyfelvonásos jelenetek, rövid lélegzetű tréfák).
Koleszár István ma is, több mint fél évszázad után, hűségesen szolgálja színjátszó mozgalmunkat. A mögötte maradt évtizedekben szerzett tapasztalatait tovább gyarapítja, alakításainak színes galériáját újabb és újabb színészi feladatok megvalósításával gazdagítja.
Több mint ötven esztendő a színpadon. Rendhagyó jubileum még így megkésve is. Ismerve Koleszár Istvánt hiszem, hogy holnap és holnap után is, ugyanolyan elkötelezettséggel, hittel teszi majd a dolgát a mozgalomban, mint tette azt az elmúlt évtizedek alatt!

FARAGÓ Árpád

(Forrás: Magyar Szó)

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA