2011. május 25.

Guzsvány Izabella

A szerencsés véletlen folytán a múltban találkozhattam szerény művelődési világunk népszerű reprezentánsaival, Nagybecskereken a Madách Színházban felléptethettem a tehetséges Hertyán Arankát, egy Molnár Ferenc-vígjátékban szerepeltethettem Dér Henriettát, egy színpadon daloltam a János vitézben Boros Mirjanával, a Leányvásárban Németh Rudolffal, Boros Istvánra emelhettem nádpálcámat a Sárga csikóban, riportot készítettem Gubik Mirával és Biszák Júliával, a világutazó tenorunk, Mavrák Béla tulajdonképpen a földim, Guzsvány Izabellának azonban csak a jó híre jutott el hozzám.

- A sok-sok operaáriát tökéletesen tolmácsoló előadó örök optimizmusáról már akkor meggyőződhettem, amikor lapunk szerkesztőségében szélesen rám mosolygott, mintha csak azt akarta volna közölni: 'Az élet szép, tenéked magyarázzam?” - Eddigi pályafutása során - teljességre nem törekedhetem - az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban énekelte Pietro Mascagni Parasztbecsület című népszerű operájában Santuzza szerepét, Franco Alfano Feltámadás című művében Sofia és Korableva szerepét osztotta rá a rendező, de fellépett több komolyzenei hangversenyen is. - A maximumot nyújtja, tudja, hogy a tehetség önmagában nem elég: egy énekes csak akkor képes csillogni-villogni, ha hisznek benne, ha számítanak rá, hiszen lehetőség híján bizonyítani sem lehet. Dívánknak azonban számtalanszor megadatott a lehetőség, és mindannyiszor bizonyított is...
    Guzsvány Izabella egy hangulatos, színjátszóiról, operett-előadásairól híres nyugat-bácskai faluban, Bácskertesen született nem is olyan régen. Szorgalmas emberek között nevelkedhetett, földműves szülei naponta jártak piacra. Izabellát már gyermekkorában rabul ejtette a muzsika, vékonyka hangját egy felvétel őrzi: két és fél évesen énekelte el a Sárga zsinóros nadrág című dalocskát. Akkor senki sem mondta neki, hogy angyalom, te operadíva leszel, a Scala színpadáról lesöpörsz mindenkit, a Metropolitanben te leszel az első számú sztár, de érzett annyi tehetséget magában, hogy a vajdasági színpadokat meghódítsa. (Tudjuk, ennél sokkal többre vitte.)
    Az apatini Steven Sremac zeneiskolában Antalovics Éva ültette zongorához. Számos fesztiválon fellépett, és különféle versenyeken is részt vett Vajdaság-szerte, sőt díjakat is nyert. Önszorgalomból tanult meg fuvolázni. Szülőfalujában gyakran szerepelt megzenésített vígjátékokban, operettekben, tagja volt az édesapja vezette egyházi kórusnak. Népdalokat adott elő a művelődési egyesület rendezvényein, igazi színfolt, első számú kedvenc lett, és mindvégig tudta: annyira tehetséges, amennyire megbíznak benne.
    A szabadkai Zenedében folytatta tanulmányait. Zongora és ének szakon végzett, de végül a szólóéneket választotta, szilárd elhatározással csapva le a zongora fedelét. Heródek Éva Szabadkán megérezte, hogy a rendhagyó tehetség csak akkor mutathat fel eredményeket, ha rendhagyó feladatokkal látja el. Izabella középiskolásként sem engedte, hogy 'ejtsék”, félrelökjék, és mindenkinek a tudtára adta, hogy vele, hangjával számolni kell. Újvidéken Vitkayné Kovács Vera tanítványaként megerősödött a hite, önbizalma, bár mivel nem tudott szerbül, kezdetben nehezen találta fel magát a tartomány székvárosában. Göncz Lajos pszichológiatanárnál és Vitkayné Kovács Veránál azonban magyar nyelven vizsgázhatott, és eminens tanulóként, 9,5-ös átlaggal fejezte be az egyetemet. Ezután az óbecsei Petar Konjović zeneiskolában helyezkedett el tanárként - a Tisza-parti városban nagy-nagy szeretettel fogadták.
    2002-ben Izabella a VIVE versenyén is fellépett, kedveli a magyar nótákat. Napjainkban is eleget tesz a torontálvásárhelyi magyarnóta-fesztivál szervezői meghívásának, de a versenyműsorban már nem vesz részt. Új nótákat ad elő. Mezei Katalin sokat segített neki, tőle hallotta először azt, hogy a magyar nótának lelke van. A szabadkai karmester, a kiváló zenetudós is számít a közreműködésére, szólóénekesként lépett fel a Pro Musica Kamarakórussal. Megfordult Magyarországon, Németországban, Romániában, Macedóniában, Horvátországban és természetesen Szerbia több városában, vannak rádió- és tévéfelvételei. Megy, ahová hívják. És gyakran hívják, mert nem az improvizatív előadásmód jellemzi, hanem sokkal inkább az átgondoltság, az elmélyültség, az intellektualitás - akár operaáriát, akár operettrészletet ad is elő.

(Forrás: Hét Nap)


Címkék: Hét NapUtolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA