2007. december 5.

A megmaradás fundamentuma

A falu művelődési életének megalapozói előtt tisztelegtek a bácskertesiek, azok előtt, akiknek szervezőmunkája máig érezteti hatását, és akik megteremtették a XX. század határszabdalásai által megcsonkított Délvidék új körülményei között a nyugat-bácskai magyar faluközösség művelődési életének alapját.

December elsejétől a Bácskertesi Művelődési Egyesület épületének előcsarnokában emléktáblák hirdetik a két tanító bácsi, az 1919-ben Bácskertesre került baranyai születésű id. Sturc József, és fia, ifj. Sturc József munkásságának jelentőségét. Az emléktáblák leleplezése előtt életútjukat Faragó Árpád színművész méltatta, majd megkoszorúzták a művelődési egyesület névadójának, Petőfi Sándornak a mellszobrát.
    A könyvtár olvasótermében bemutatták Faragó Árpád nyugalmazott színész, rendező és színházigazgató Nem sírt ások, hanem fundamentumot címen most megjelent kötetét, amely a délvidéki magyar amatőr színjátszás gazdag múltját tárja fel. Méltatásában dr. Silling István hangsúlyozta: az évfordulón nemcsak arra emlékezünk, hogy a művelődési egyesület hatvan éve viseli a Petőfi Sándor nevet, hanem az egykori kántortanítóra és az ugyancsak tanító fiára is. Mint mondta, Faragó Árpád könyve összefoglaló, számvetés az eddig megtett útról. Számvetés készülhet ugyanis induláskor és egy-egy korszak lezárásakor is.
    - A délvidéki magyar színjátszást nem lehet tájegységenként, szlavóniai, bánsági, bácskai jelzőkkel ellátva darabokra szedni. Ezt láthatjuk a délvidéki magyarok almanachjából, a Bokrétából, amelyet Ausztráliában a kilencvenes években újranyomtattak. Ennek tanúsága szerint gazdag amatőr színjátszás zajlott a délvidéki falvakban ott is, ahol ma már magyarok sem nagyon élnek - mondta az 1950-ben Baranyából a zombori magyar színházhoz szegődött Faragó Árpád. Könyvének címét megokolva hangsúlyozta: a magyar színjátszás fundamentumát mindig a műkedvelők teremtették meg.
    A nagy sikerű könyvbemutató után a művelődési egyesület szakosztályai, a színjátszók, szavalók, népmesemondók, a Krajcárka népdalkórus, a néptáncegyüttes, a több mint negyven tagot számláló ifjúsági fúvószenekar adott ízelítőt munkájából. Az ünnepségen a testvértelepülés Ádánd küldöttsége ajándékot adott át Koleszár Istvánnak, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökének, s dalcsokorral köszöntötték az ünneplőket.
    A vendégek között képviseltette magát a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusa, a délvidéki magyar művelődési egyesületek, de jelen volt a Bács-Kiskun megyei Kisiskolák igazgatója, és az ádándi népdalkör küldöttsége is.
    A több mint fél évszázados jubileum bizonyság arra, hogy a nemzetet összetartó hajszálgyökereket nem szaggatták szét a mögöttünk hagyott minden tekintetben terhes idő.

KOVÁCS Nándor

(Forrás: Hét Nap)

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA