2011. november 28.

"Ameddig egy nép énekel, messzire hallatszik hangja"

November 26- án Bácskertes (Kupuszina) adott otthont a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében megrendezett XXXV. Durindó Gálának. A júniusban Csonoplyán tartott seregszemle szakmai zsűrijének  javaslata alapján legjobbnak ítélt népzenei együttesei és szólistái nyertek részvételt a Gálára, melynek házigazdája  a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület volt. Vendégként szerepelt és tette  még ünnepélyesebbé  az alkalmat a magyarországi, Ádándi Népdalkör.
 A szervezők nevében dr. Szöllősy Vágó László a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) főtitkára mondott köszöntőt.

"Ameddig egy nép énekel, messzire hallatszik hangja" fogalmazott Sütő András szavaival majd kegyelettel emlékezett meg a vajdasági magyar népzenei mozgalom, közelmúltban elhunyt jeles egyéniségeiről. Szöllősy Vágó Veronikáról, aki évtizedek óta több együttesnek vezetője és még többnek a segítője volt valamint Bodor Anikó zenetudósról, aki népzenekincsünk művelőjeként és oktatójaként tevékenykedett. Róla elnevezett díjat is alapított a VMMSZ idén. Aki elnyerte, a tótfalusi Fehér Akác Művelődési Egyesület (ME)énekkara és citerazenekara szintén fellépett ezen az esten, Magyarkanizsa környéki népdalokat adott elő. Továbbá a többi kitüntetett, a  törökkanizsai  citeraszólista, Székely Égető Krisztián, magyarbődi dalokkal a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Csörgő citerazenekara Topolyáról, szlavóniai népdalokkal, a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület(MME) vegyes kórusa és citerazenekara, vajdasági tréfás dalokkal, a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Veronika népdalköre, Zenta környéki népdalokkal, Bodor Anikó gyűjtéséből, a bácskertesi (kupuszinai) Petőfi Sándor ME Karjcárka Népdalköre a ,,Szállást keres...” című összeállítással, a csókai Móra Ferenc MME Csalogány Asszonykórusa, dél- alföldi dalokkal, a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület Gyöngyvirág asszonykórusa és tamburazenekara,Aratódalokkal, a topolyai Kodály Zoltán Művelődési Központ Hétmező énekcsoportja,Hajlikázóval, a temerini Szirmai Károly MME férfikórusa, első világháborús katonadalokat adott elő, a szabadkai Népkör MME Szalagfűző énekcsoporjat és a Juhász tamburazenekar, moholi népdalokkal, a dobradói Petőfi Sándor Kulturális Egyesület Dobradósi asszonykórusa, katonadalokkal, a  csókai  Orpheus Egyesület Csókai férfikórusa, szatmári  népdalokkal, a törökkanizsai Tiszagyöngye ME, Tiszagyöngye népdalkórus,  törökkanizsai dalokkal, a csókai Móra Ferencz MME Rákóczi férfikórusa, korhely nótákkal, a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor MME képviseletében Égető Emese népdalénekes, (aki ugyan meghívást kapott, de személyes okok miatt kénytelen volt hiányozni, csak névleg lehetett jelen) Bácsgyulafalvi rab ének szerepelt a repertoárján valamint a doroszlói Móricz Zsigmond MME Fúvós Zenekara, akik doroszlói nótákkal zárták a fellépők sorát és vitték át mulatságba a hangulatot.
A programot Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága  és  Bethlen Gábor Alap támogatta.

Lennert Tímea

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA