2013. január 6.

Rendhagyó karácsonyi Találkozások

Bácskertesi műkedvelők léptek fel Zomborban, a Magyar Polgári Kaszinóban

A Magyar Nyelvtudományi Társaság a nyelvjáráskutatásban elért eredményeiért Csűry Bálint-emlékéremben és -díjban részesítette dr. Silling István egyetemi tanárt, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanárát.

Csizmadia Anna lett a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny győztese az énekes szólisták kategóriájában. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója tehát igencsak megérdemli a legmagasabb elismerést.

Mindkettőjükre büszke lehet Bácskertes, azaz Kupuszina, és természetesen az egész Délvidék. Mert ekkora elismerésekkel valóban kevesen dicsekedhetnek. Nem véletlenül kezdődött velük, azaz rendkívüli teljesítményükkel a Berta Ferenc Zsebszínpad 156. Találkozások rendezvénye a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A karácsonyi Találkozások vendégei a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület műkedvelői voltak, műsorukkal a közelgő karácsonyt köszöntötték.

Az elmaradhatatlan kiállításon Silling N. Mária válogatásában egykori fotókon képeket mutattak be Bácskertes hajdani népéletéből, a nagyszámú közönségnek igencsak tetszett a kiállítás. Ezúttal is közreműködött a Zsebszínház Kisegyüttese, a keddi műsor házigazdája is Győrfi Klára volt, aki bejelentette, hogy rendhagyó műsor lesz a Karácsonyi Találkozások...

Tánccal kezdődött a program. A Fények játéka című táncot nyolcadikos tanulók mutatták be, Kis Katalin készítette föl őket. Ezután Szőke Kovács Sára és Molnár Kitti harmadik osztályos lányok szavaltak. Modern táncok következtek, majd Balog Pál, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnökét köszöntötte Győrfi Klára, és elbeszélgetett vele az egyesület igen gazdag múltjáról és jelenéről.

Balog Pál elmondta, 1947-ben alakult a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, de már 1918-ban is volt műkedvelés id. Sturcz József vezetésével. A január elsején megalakult ME fő hordozói: ifj. Sturcz József, Szurap Mihály, dr. Janovics János, Guzsvány Pál, Pécsi Pál, Rubus János, Siplika István, Lonkai Vilmos, Csulity Mihály, Pastyik Imre, Pastyik Klári, Fiser Margit. Alakuláskor a következő szakosztályok kezdik, illetve folytatják a munkát: zenei Szakosztály Szurap Mihály vezetésével, a színjátszók szakosztálya ifj. Sturcz József vezetéséve, a Bokréta szakosztály, amelyet szintén ifj. Sturcz József vezetett. Jelenleg nyolc szakcsoportja van a bácskertesi művelődési egyesületnek. Negyvenöt tagú fúvószenekaruk is muzsikál, amivel igen kevesen dicsekedhetnek. Nemcsak falujukban, hanem külföldön is szívesen hallgatják őket. Ötven-hatvan aktív tagja van a művelődési egyesületnek, de ötszáz személyt is mozgósítottak a Gyöngyösbokrétánál, Balog Pál elmondása szerint mindig telt ház van a művelődési rendezvényeken.

A Betlehemesek következtek karácsonyi énekekkel, Csíkos Éva fölkészítésében. Toldi István mesét mondott, Pacal Andrea pedig verset, majd a vegyes kórus következett Csizmadia Anna vezetésével. A Stepp táncosok, a Krajcárka vegyes kórus és a többi föllépő is tetszett a közönségnek, de a publikumnak igencsak hiányoztak a néptáncosok, akik sajnálatos módon nem léptek föl Zomborban a karácsonyi Találkozásokon.

Hajnal Árpád

Forrás: Magyar Szó

(Fekete J. József fotója)
Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA