2013. január 14.

Guzsvány Izabella — a nemzet csalogánya

Keiper Kornélia írása a Hét Napban

Évekkel ezelőtt hallottam ezt a nevet, és beszéltek a hozzá tartozó hivatásról, mármint a szólóénekről is nekem. A zenét szeretem, de nem vagyok épp operarajongó, tehát egyik fülemen be, a másikon ki... A sors írja a legérdekesebb történeteket, s mondhatom, hogy a megismerkedésünk is valahogy így történt.

Valamilyen módon kötődöm a zenéhez, az utóbbi tíz évben pedig igen szoros a kapcsolatom a keresztény könnyűzenével. Akkor alakult ugyanis Szabadkán egy ilyen zenét játszó zenekar, amelyben családom néhány tagja is tevékenyen részt vesz. Mi sem volt természetesebb tehát, mint hogy a misékre, koncertekre, ifjúsági találkozókra elkísérjem őket.

Ez történt 2009 májusában is, amikor a zenekar Adára készült, ahol június 6-án hetedik alkalommal rendezték meg az Örvendj, népem! keresztény fesztivált.

Mivel a próbák nálunk zajlottak, legnagyobb meglepetésemre egy ismeretlen (gondoltam én) fiatal lány is megjelent az első olyan próbán, amelyen a fesztiválra kezdődött a felkészülés. Nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki, hiszen nemegyszer voltak vendégzenészek, énekesek a társaságban.

Mikor bemutatkozott, akkor döbbentem rá, hogy én ezt a nevet már hallottam valahol, valamikor. Nem sokkal később már „bejött a kép is, nemcsak a hang”, hiszen ahogy elkezdett énekelni, összeállt a mozaik: ő is ott volt a zenekar első tagjai között, de mivel munkája elszólította Szabadkáról, évekig nem tudott dolgozni vele. És ekkor ugrott az is be, hogy a zentagunarasi ifjúsági találkozókon már nemegyszer volt alkalmam gyönyörködni zenei tehetségében: énekében és fuvolajátékában.

Hosszú ideig nem sokat foglalkoztam vele, naivul azt hittem, egy rátarti, fölényeskedő valakiről van szó. Amikor azonban a fesztivál után is többször megjelent a próbákon, fellépéseken, kezdtem komolyabban érdeklődni iránta. Rádöbbentem, hogy egy roppant kedves, közvetlen teremtés, épp olyan egyszerű, mindennapi ember, mint bárki más az ismerőseim közül, akivel nagyon jól lehet beszélgetni, viccelődni, aki nem érezteti a másikkal, hogy ő esetleg több, mint mi. Iza lényének egyszerűsége akkor vált teljesen világossá számomra, mikor még közelebbi ismeretségbe kerültünk. Nem az életrajzát szeretném leírni, hiszen azt bárki megtalálhatja az interneten, de néhány dolgot nagyon fontos megemlíteni. Bácskertesen (Kupuszinán) született. Már gyermekkorában kitűnt rendkívüli zenei tehetségével, s mi sem volt természetesebb számára, mint hogy zeneiskolába járjon. Zongora szakos növendékként számos fesztivál díjazottja volt.

A középfokú zeneiskolát Szabadkán végezte el zongora és ének szakon, emellett önszorgalomból fuvolázni is megtanult. Ezekben az években vált legfontosabbá számára az éneklés.

Számos fellépésén kívül az énekversenyeken is kitűnő eredményeket ért el. Az újvidéki Zeneművészeti Akadémián diplomázott szólóének szakon. Tanárnője hatására magyarnóta-énekléssel is foglalkozott. Egyetemistaként is számos versenyen és fellépésen vett részt.

Az egyházi zene szintén közel áll hozzá, középiskolásként a budapesti Harmat Artúr Kántorképzőt látogatta a nyári szünetekben.

Hazánk számos olyan városán kívül, mint Belgrád, Újvidék, Szabadka, Zenta, Topolya, Ada, Becse, Kupuszina, Apatin (és még nincs vége a felsorolásnak), külföldön is nagy sikerrel lépett fel Ausztriában, Németországban, Romániában, Magyarországon, Horvátországban, Szlovákiában (és itt sincs vége a felsorolásnak). Az Újvidéki Rádió és Televízió több felvételt, portrét készített róla.

2004 óta az óbecsei zeneiskola szólóének szakos tanára, aki diákjaival rendszeresen részt vesz a hazai énekversenyeken, mégpedig kitűnő eredménnyel. Kiváló tanárok mellett fejlődött azzá, aki. Nem mellékes a tehetsége, tudásszomja és akarata. A mai napig képezi magát, nagysikerű szólóestek, koncertek fémjelzik pályáját. Sokszor kap felkéréseket, hogy mint zsűritag is aktívan vegyen részt különféle énekversenyeken.

A zeneszeretet magja, amit a szintén zeneszerető édesapja ültetett el benne, gyönyörű lombos fává növekedett ebben a törékeny fiatal hölgyben.

Díjait és elismeréseit talán maga sem tudná felsorolni, de mindezek mellett megmaradt egyszerű, közvetlen embernek. Amióta ismerem, azaz amióta jobban megismertem, tanúja vagyok lelkiségének is. Szívesen vesz rész jótékonysági koncerteken, keresztény ifjúsági rendezvényeken. Mindennapi életének számottevő része a zene, hiszen zenepedagógusként dolgozik, ugyanakkor férje révén ismét tagja lett a már említett keresztény könnyűzenei zenekarnak, és amikor csak teheti, részt vesz a fellépésein, koncertjein. Ráadásul egy gyönyörű, egyéves pici lány édesanyja, akiben már fellelhetők szülei tehetségének és zeneszeretetének a jelei.

Iza a napokban ismét dolgozni kezdett a szülési szabadsága lejártával. De az elmúlt időszakban is számos fellépése, koncertje volt.

Nemrég Óbecsén láthattuk, december 1-jén a Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület által szervezett Ádventi ifjúsági lelki nap aktív részvevőjeként.

További munkájához Isten áldását kérjük, és nagyon sok erőt kívánunk neki, hogy még nagyon sokáig ragyogjon fénylő csillagként a zene egén!

Keiper Kornélia

Forrás: Hét Nap


Címkék: Hét NapUtolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA