2013. január 30.

Toldi István a Magyar Kultúra Lovagja

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány küldetése a kulturálisan hátrányos helyzetű települések életminőségének fejlesztése, a kulturális örökség ápolása, valamint az egyenrangú kultúrák együttműködésének elősegítése. A négy földrészen együttműködő társakkal rendelkező alapítvány fő működési területét Kárpát-medencében határozta meg, amelyen belül az elmúlt 15 évben a kultúra főbb ágaiban eredményesen tevékenykedett.

A Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hívta életre. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. Adható kultúraszervező életműért is.

A cím adományozására nyílt pályázat útján társadalmi szervezetek, önkormányzatok és intézmények adhatnak jelölést. A pályázatot minden év nyarán hirdetik meg október 15-ei határidővel. A kuratórium döntését a 12 főből álló alapító lovagok közössége, valamint 2005-től a Kultúra Lovagrendje évente felkért Tanácsadó Testület készíti elő. A testület javaslata alapján a kuratórium december elsejéig hozza meg döntését, annak érdekében, hogy a jelölő szervezet "karácsonyi ajándékként" adhassa át a kultúra lovagja címre történő jelölést. Az elismerés (cím) elfogadásáról vagy elutasításáról a jelölt önállóan dönt azzal, hogy az adatlap egyik példányát kitöltve és aláírva január 4-ig visszajuttatja az alapítványnak. Évente maximálisan 36 elismerés adható.

A Kultúra Lovagja címek átadására évente a Magyar Kultúra Napja Gálán kerül sor. A lovaggá ütési ceremónia állandó jelképei a kard, a pajzs és a címer. Az elismeréshez érem lánc, oklevél és ezüst kitűző jár. Az elismertek nevét bejegyzik a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe. A Kultúra Lovagjainak avatása a Magyar Kultúra Napja országosan jegyzett eseménye. Idén 3 kontinensről, 20 országból, 186 jelölt volt a címre, ebből 36-an kapták meg. Január 19-én, Budapesten a Hagyományok Házában Kupuszina ismert mesemondója, Toldi István is megkapta a lovagi címet a népmese örökség határon túli ápolásáért.

A díjra a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület jelölte őt.

A díj indoklása: Harminchét éve a magyar kultúra vajdasági gyűjtője, gondozója és bemutatója. Néptánc oktatója, és tíz évig a helyi színjátszó csoport tagja. Mesemondó versenyek többszörös győztese. Háromszoros Mesefa-díjas. Tevékenységét Magyarországon a "Palócország örökös mesemondója" címmel és a Népművészet Mestere címmel ismerték el. Sikeresen tanítja a fiatalokat mesemondásra.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az eddigi pályafutása során az 1. helyezésnél alacsonyabbat még sosem kapott. Elmondták, hogy miért kapja a címet, az alapítvány elnöke, Nick Ferenc karddal lovaggá ütötte, ezután aláírt a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe, amelynek érdekessége, hogy a benne lévő lapok feketék, és az aláírás arany színű tollal történik. Ezt követően meghajolt a Szent Korona előtt, ezzel kifejezve tiszteletét. A ceremónia lovagi koccintással ért véget.


Címkék:Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA