2013. március 20.

Maros Natália és Norbert sikerei a dzsúdóban

A kupuszinai Maros Natália és Norbert a zombori “Bačka Sombor” Judo i Sambo klubban edzenek heti öt alkalommal. A testvérpár edzője Vlatko Belovuković.

Norbert Zomborban szakács szakon tanul, 3. osztályos, végzős. Ő már tíz éve űzi a dzsúdót és szambót egyaránt, mostmár junior kategóriában. Eddigi pályafutása során összesen 49 érmet szerzett, ebből 8 érmet országos versenyen, 5 aranyat, 1 ezüstöt és 2 bronzot.

Natália, a kupuszinai József Attila általános iskola 3. osztályos tanulója. Ő három éve edz aktívan, jelenleg poletarka kategóriában. Nemrégiben Temerinben volt nemzetközi dzsúdó verseny, ahol összesen 49 klub sportolói versenyeztek. Ezen a versenyen Natália serleget nyert, méghozzá az 1. helyezetnek járót. Natália elmondta, hogy szereti ezt a sportot, örömmel jár az edzésekre, és mindketten szorgalmasan készülnek a következő versenyekre.

A cselgáncs vagy dzsúdó a 19. század végén kialakult japán küzdősport. Jellemzői a test-test elleni harc, az ellenfél földre dobása, gáncsolása, földön való leszorítása, karjának feszítése, illetve az ellenfél fojtó fogással való ártalmatlanná tétele. 1882-ben egy akkor 22 éves fiatalember, Kanó Dzsigoró (1860-1938), többdanos dzsúdzsucu mester, az addigi harcművészeti ismeretei alapján megalkotta a ma dzsúdóként ismert küzdősportot.

A dzsú szócska – Kanó megfogalmazása szerint – annyit jelent, mint "természetesnek lenni", "ésszerűen", tehát természet igazságainak, törvényszerűségeinek megfelelően viselkedni, ezekkel összhangban cselekedni. A dó viszont egy "tökéletesített módszert", "szellemi utat" jelent; szemben a dzsicuval, amely csupán "fizikai művészet". Tehát a dzsúdó magyarul annyit jelent, hogy "lágy út".

A dzsúdó ma már olimpiai sportág, ami hallatlanul emelkedő népszerűségét mutatja. Ahhoz azonban, hogy népszerűvé válhasson, sok japán mesternek kellett külföldön bebizonyítani azt, hogy a fizikailag kisebb ember is legyőzheti a nagyobbat.

A szambó orosz eredetű katonai birkózás, mely az úgynevezett "submission" ("alávetéses", leszorításos vagy feladásra kényszerítő) birkózások közé tartozik. Eredetileg támadó-önvédelmi célú pusztakezes harci technika, a cselgáncs és a szabadfogású birkózás ötvözete. Ma már sportszerűen is művelik, amatőr szabályzattal.


Címkék:Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA