2013. április 4.

Ismét operett műsoron

Három hónapos próbafolyamat előzte meg a kupuszinai Sturcz József Színjátszó Csoport idei bemutatóját. Két musical, az Ének az esőben és a Mamma Mia színre vitele után a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület berkeiben működő amatőr társulat visszatért az operett műfajához. A Szilágyi László írta és Eisemann Mihály zeneszerző komponálta Én és a kisöcsém című darabot vastaps kíséretében adták elő március 9-én a hálás hazai közösség előtt.

– Szívem csücske ez a műfaj – nyilatkozta Molnár József rendező – Kamaszkorom óta játszom, több évtizede rendezek, fontos volt, hogy itteni kötődésekkel bíró szerző művét is színre vigyük. Eisemannak itteni kötődései vannak és dallamai sokakban keltenek, kortól, helytől függetlenül kellemes emléket. Dienes László a zenei, Demeter Tót Zsaklina a táncos rész rendezője. Komoly szervezési készséget igényelt összehangolni a próbákat, minthogy napi rendszerességre törekedtünk. Egyik főszereplőnk, Dienes Blanka vidéken tanul, a hétvégéket áldozta fel a produkció érdekében.

– Kihívást jelentett-e a koreográfus számára az idei feladat? – kérdeztem Tót Zsaklinát.

– A musicalekhez mérten nem, illetve egészen más jellegű munkafolyamat volt, amelyhez az operett-soozataink során hozzászoktunk, mégis mindig új motiváció a szereplőkben és a nagyérdeműben a tánc, a színpadi mozgás közlő szerepét tudatosítani.

– Soha nem kaptunk még ilyen nagy tapsot, úgy érzem, sikerült a darab friss megjelenítése, ma is van mondanivalója – hallottuk Vörös Endrétől, aki oszlopos tagja a társulatnak, legutóbb egyik magyarországi kereskedelmi tévécsatorna új sorozatában kapott volna főszerepet, ő azonban továbbra is az otthoni színpadot választotta.

A férfifőszerep Molnár Oszkáré, aki ugyancsak több évtizede színjátszó, többszörös díjazottja a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának. Ezek a felnőtt-példák kedvezően hatnak az utánpótlás-nevelésre. Tót Abigél, akinek ez az első bemutatkozása a tánckarban és Csernai Panna, aki ebben a darabban nem szerepel, de a tavalyi Rajzfilmslágerest egyik főszereplője volt, általános iskolásként arról számoltak be, hogy Kupuszinán még elegendő fiatal van az egészséges versenyszellem kialakulásához. Megy a suliban a versengés a szereplésért. Elmondták, nagyon örülnek a lehetőségeknek és mindenképpen állandó részvevőivé szeretnének válni a kupuszinai előadásoknak. Akiknek a részvétele nem szembetűnő, ám nélkülözhetetlenek a sikeres produkcióhoz, ők a technikusok.

– Amikor a szereplők már - megérdemelten – pihennek, mi még pakolásszuk a sok technikai holmit – meséli Dobó Dániel , aki több éve látja el az egyesületben a világo sítói teendőket és kollégaival együtt külön technikai bemutatót tervez, amely az említett színházi háttérmunka rejtelmeibe nyújt majd betekintést.

A legnagyobb kihívást a közeljövőben minden bizonnyal a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozója jelenti a kupuszinai csoportnak, illetve az egyesületnek, mivel házigazdai szerepkört töltenek be, és a szemle nyitóelőadása az Én és a kisöcsém lesz. Addig is azonban készen állnak a tájolásra, szívesen vállalnak vendégfellépést, ahogyan ők fogalmaztak, a legújabb „családtaggal”, s nem kétséges, ezt a kisöcsöt másutt is sokan a szívükbe zárják.

Lennert Móger Tímea

Forrás: Dunatáj hetilap, 725. szám

Utolsó hozzászólások

·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA