2013. május 13.

Kupuszinainak lenni

Kupuszina, illetve a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tíz napon át a házigazda szerepét töltötte be a Vajdasági Magyar amatőr Színjátszók XVIII. Találkozója alkalmával. Több mint ötven ember önkéntes munkája áll a szervezés mögött.

– A közönségszervezést illetően sokat köszönhetünk az általános iskolának, tanulói minden nap itt voltak az előadásokon, lerajzolták, amit láttak, ahogyan a napi két vagy három előadást értelmezték – mesélte Balogh Pál, az egyesület elnöke.

A színjátszók, a zsűri, a szervezők zavartalan munkakörülményeihez hozzátartozott az igény, hogy naponta tiszta, rendezett épületbe érkezhessenek. Ezt többedmagával Kovács-Marásek Apollónia igyekezett megteremteni.

– Minden nap többször bementem, mégsem éreztem tehernek. Öszszefogott a közösség, a csoportvezetéstől kezdve az ügyelésig mindenki tette a dolgát, ez persze feledhetetlen közös, kulisszák mögötti pillanatokat is jelentett – hallottuk Apollóniától.

A FIKUSZ ifjúsági szervezet tagjai sem tétlenkedtek, büfét üzemeltettek. Pilin Endre helytállt, de nemcsak ebben, hanem színjátszó- és moderntáncosként is. Így gondolvissza a közelmúlt eseményére:

– Elfáradtunk, de az együttműködés a két szervezet között eredményes volt. Fellépőként tudom, mennyire zavaró lehet csaknem üres széksoroknak játszani, ezért a nagy nézőszámot emelném ki, mint tényezőt, ami a falunak leginkább dicséretére vált. Jelentős számban jöttek vidékről, a magyarok lakta nyugat-bácskai településekről is. A korosztálybeli különbségek elsikkadtak, együtt nevetett, sírt idős és fiatal.

Gondoskodtak arról is a házigazdák, hogy vendégeik ne csak egymással, hanem a helyi nevezetességekkel is ismerkedjenek. A többnapi szervező- és bírálómunkában megfáradt szabadkaiaknak, zentaiaknak, budapestieknek megmutatták a Tájházat. Tárlatvezetőjük a legszakavatottabb kupuszinai helytörténész-néprajzos, dr. Silling István volt. Neje, a képzőművész Silling N. Mária festményeit adományozta, amelyek a színjátszó találkozó díjait képezték.

– Tíz nap alatt sikerült kupuszinaivá válni – nyilatkozta Solténszky Tibor dramaturg, a találkozó zsűrijének egyik tagja, aki budapestiként nagyra értékelte Nyugat-Bácska egyik legautentikusabb közösségének összetartó és közösségépítő erejét.

Lennert Móger Tímea

Forrás: Dunatáj hetilap, 731-732. szám

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA