2013. július 10.

Határokon átívelő népművészet

Június 22-e a népművészet jegyében telt el Bácskertesen — A helyi Népfőiskolai Tagozat, a pélmonostori Baranyai Júlia Népfőiskola és a bajai székhelyű Bácskai Népfőiskola Társaság szervezésében Határokon átívelő népművészeti találkozó címmel hagyományőrző rendezvényt tartottak.

Csíkos Sándor, a Népfőiskola elnöke, valamint a József Attila Általános Iskola igazgatója elmondása szerint ilyen széleskörű megmozdulást először szerveztek.

— Az eseményről a Kupuszini Hírmondó nevű helyi újság tájékoztatott. Ennek köszönhetően több civilszervezet is bekapcsolódott a szervezőmunkába, a vendégvárásba és -fogadásba — hallottuk az elnöktől. A nyugdíjasszervezet tagjai már a délelőtti órákban hozzálátott a lángossütéshez, a FIKUSZ ifjúsági szervezet pedig különféle üdítőitalokat árusított a rekkenő hőségben. Az árnyékban kézműves-foglalkozás zajlott és kézművesmesterek árulták portékáikat.

A bácskertesi Tadián Natália az édesanyjától tanulta a makramé-készítést.

— Végzettségem szerint óvónő vagyok, de jelenleg a családomnak segítek a virágtermesztésben. Ehhez a tevékenységhez jól jön a makramékészítésben szerzett tapasztalatom: a fonott virágtartók ugyanis ékei lehetnek a lakásnak, udvarnak egyaránt — mondta Natália.

Délután a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület előcsarnokában megnyílt Németh Adrienn kecskeméti középiskolás képzőművészeti kiállítása. A tárlatot Csíkos Éva nyitotta meg. Elmondta, hogy Adrienn képei színes élményanyagról és gazdag témavilágról árulkodnak. A ruszin származású fiatal alkotó a közeljövőben Topolyán és Magyarkanizsán is bemutatja majd munkáit.

A Tájmúzeum ugyancsak nyitva állt a vidékről és külföldről érkező látogatók előtt. Csizmadia János mutatta be a látnivalókat.

A népművészet dicséretéről szóló nap leglátványosabb mozzanata a fellépő csoportoknak a faluközponttól a szabadtéri színpadig vezető úton való felvonulása volt. A műsort Csizmadia Anna népdalénekes, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny győztese vezette. Molnár Keri Erzsébet, a bácskertesi helyi közösség tanácsának elnöke és Imre Károly, a magyar Népfőiskolai Kabinet tagja köszöntötte a közönséget.

— Nekünk, Duna menti közösségeknek értékes együttlétre ad alkalmat a mai nap. Megismerkedhetünk egymás kultúrájával és hagyományaival — hangsúlyozta a tanácselnök asszony.

A rendezvényen a helyi népi együttesen kívül felléptek még a gombosi, a szilágyi, a bácsgyulafalvi és az apatini gyermekcsoportok, Horvátországból a vörösmarti József Attila Magyar Kultúregyesület és a laskói Kultúregyesület, valamint a hercegszántói énekcsoport tagjai, Magyarországról pedig a csátaljai székely népdalkör vendégszerepelt. Az est fénypontja Csizmadia Anna és a Juhász Zenekar másfél órás koncertje volt.

— Ez volt az első nagyobb hangversenyem. Külön öröm számomra, hogy éppen a szülőfalumban kerülhetett rá sor. Éreztem, hogy otthon vagyok, és ez mindennél fontosabb volt a számomra — nyilatkozta Anna.

Az itt-ott elejtett mondatokból kihallatszott, hogy a helyiek nem bánnák, ha a népművészeti megmozdulásnak hagyománya teremtődne, és Bácskertes—Kupuszina évente otthont adhatna egy ilyen jellegű találkozónak.

Lennert Móger Tímea

Forrás: Hét Nap


Címkék: Hét NapUtolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA