2013. augusztus 8.

Kupuszinai ékszerdoboz

Július 26-án ünnepelték Bácskertesen a Szent Anna-plébániatemplom 200 éves fennállását. Az eseményről ft. Bunford Vilmos nyilatkozott.

- Rossz hírrel kezdődött a nap, Bábel Balázs kalocsai érsek ugyanis jelezte, hogy betegség miatt kénytelen lemondani a látogatást. A szabadkai Dobai István főtisztelendő úr viszont megtisztelt bennünket jelenlétével, gyönyörű misét tartott. Huszonegy pap volt jelen, köztük egy palicsi diakónus: Koleszár József, aki a falu szülöttje. A helyi közösség tanácsa, a civilszervezetek, egyesületek tagjai, az általános iskola dolgozói is részt vettek a szervezésben s a rendezvény lebonyolításban. A gyermekek vállalták a kupuszinai népviselet felöltését, a nagy hőség, a szünidő, a nyaralási idény ellenére díszei voltak az ünnepnek. A magyarországi testvértelepülések, Ádánd, Hercegszántó képviselőit megvendégeltük minden jelenlevővel együtt. A megmaradt kiflit, süteményt, gyümölcsöt a Caritas jótékonysági szervezet helyi aktivistái szétosztották a rászoruló nagycsaládosok, szegényebb sorsú lakók között. Példás volt a hívek odaadása. Ha összetartunk, nincs lehetetlen, és a munka nem fáradtság, hanem öröm, az elért eredmény pedig sokáig örömmel tölti el az ember szívét.

A bácskertesi Szent Anna-plébániatemplom olyan szép, mint egy kicsiny ékszerdoboz. Büszkék lehetünk arra, hogy az 1946-os vagyonelkobzás óta az egyházközség az önkéntes munkának köszönhetően fenn tudott maradni. Az idén egymillió dináros támogatást kaptunk Apatin községtől orgonajavításra. Az ünnepre elkészült és ismét megszólalt az 1905-ben készült hangszer.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a helyi adakozóknak és mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a jubileum megünnepléséhez. A kalocsai érsek úr azóta jelezte, hogy pótolni kívánja a látogatást, augusztus közepén megtekinti az egyházközséget. A Szent Anna-napi búcsú vasárnapján különleges vendégünk volt: ft. Bakos Rafael, a keszthelyi karmelita rendház priorja látogatott el hozzánk. Testvérként jött el Kupuszinára, minthogy palóc gyökerei vannak, s azonnal belopta magát a helyiek szívébe. Az idősek megkönnyezték a palóc nyelvjárásban mondott prédikációját. Az ünnep elmúlik, jönnek a szürke hétköznapok, mi pedig feltesszük a kérdést: hogyan tovább? Bakos atya megmutatta az útirányt — tartozzunk Istenhez, egymáshoz, mert nem az anyagiakban, hanem az emberi kapcsolatokban, az Istenben rejlik minden! — zárta gondolatait Bunford atya.

LMT

Forrás: Hét Nap

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA