2013. november 5.

Nem fogyasztható az artézi víz

Október 17-e óta nem folyik víz az artézi kúton. A vízszolgáltatás lezárására a Tartományi Egészségvédelmi Felügyelőség október 14.-i végzése alapján került sor, melyben megtiltotta az artézi víz használatát. Az intézkedés érthető módon nemtetszést váltott ki, hiszen az artézi vizet már évtizedek óta fogyasztják a falusiak.

Mind az artézi, mind a vezetékes víz minőségét havonta ellenőrzi a zombori közegészségügyi intézet. Mindeddig a víz minőségét megfelelőnek ítélték, mivel ez az elemzés nem vizsgálta az arzén szintjét. A végzést azután adták ki, miután a víz alaposabb elemzése literenként 0,44 milligram arzént mutatott ki, ami jóval meghaladja a 0,01 mg/l határértéket. A végzés kötelező érvényű. Az egészségügyi kockázat miatt nincs lehetőség a kút megnyitására. Az artézi víz tisztítására jelenleg nincs anyagi lehetőség, másrészt nem biztos hogy van értelme, mivel a tisztítási folyamat következtében elvesztené jellegzetes ízét, ami miatt fogyasztották sokan ezt a vizet.

A vezetékes víz elemzése nem mutatott ki számottevő arzént, és az megfelel az ivóvízről szóló előírásoknak. Ez jó hír, mivel sok környező faluban (Doroszló, Sztapár, Kerény, Monostorszeg, Küllőd, Regőce) a magas arzéntartalom miatt a vezetékes víz fogyasztását is megtiltották, és az ivóvízellátás tartálykocsikból történik meghatározott napokon. A jövő évi tervben szerepel a hálózati víz minőségének javítása, egy további szűrőberendezés felállításával a víztisztítón, ami remélhetőleg a víz ízén is javítani fog. A tervet még az apatini községi szerveknek jóvá kell hagyniuk.

Sajnos, egyesek arra használják ki a helyzetet, hogy jóval a reális ár fölött próbálják eladni "csodaszűrőiket". Ezúton hívjuk fel az emberek figyelmét, hogy ne dőljenek be különféle házalóknak, termékbemutatóknak, és amennyiben otthoni vízszűrő vásárlása mellett döntenek, előbb nézzenek szét a lehetőségek között.


Címkék: Helyi közösségUtolsó hozzászólások

·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA