2014. május 12.

Van mit ünnepelni

A Kupuszinán 260 éve fennálló intézményes oktatást ünnepelte a közelmúltban a kupuszinai József Attila Általános Iskola. 2002 óta áll az intézmény élén Csíkos Sándorigazgató és számítástechnika tanár, matematikai segédoktató, aki nyilatkozott az ünnepről, az iskola mindennapjairól.

– Az ünnepnap sporttalálkozóval indult, a helyi, a bácsgyulafalvi, a gombosi, a doroszlói és a szilágyi általános iskolás gyerekek versengtek egymással.A tanulók közreműködésével zajló művelődési műsort Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete nyitotta meg. Ünnepi beszédében további, hasonlóan példaértékű munkára biztatta az intézmény vezetését, tanárait, tanulóit. Jómagam az iskola múltját elevenítettem fel, majd jelenét mutattam be a vendégeknek, akik között jelen volt a környékbeli iskolák vezetésének és a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolának, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanácsnak és a külföldi testvériskoláknak a képviselete.

– Mit emelne ki a József Attila Általános Iskola működését illetően?

– Fontosnak tartom elmondani, százhuszonöt tanuló jár az intézménybe. Ami a szakkádert illeti, huszonnégy tanárt foglalkoztatunk, vannak közöttük 5, de 100 százalékos foglalkoztatási szinten alkalmazott pedagógusok is. Tevékenykedik az iskolában pszichológus, könyvtáros, adminisztratív munkás, titkár. Konyhát is működtetünk felszolgáló személyzettel, továbbá alkalmazunk gondnokot, fűtőt, takarítót. Iskolánk együttműködik a település egyesületeivel, civil szervezeteivel, több helyi esemény társszervezője, lebonyolítója. Számos magyarországi, néhány erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és horvátországi testvérintézményünk van. Közös programokat valósítunk meg az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületével, a Népfőiskolai Alapítvány Lakitelek mozgalommal, a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesületével, a Rákóczi Szövetséggel. A Tehetségsegítő Tanáccsal való együttműködésnek köszönhetően intézményünkben működik a Tehetségpont nevű program, amelynek során a zene, a tánc, az ének területéről került ki tehetséges tanulónk. Hangsúlyozom, hogy az országos tanulmányi versenyeken is kiemelkedő eredményt érnek el tanulóink. Legutóbb öt gyerek jutott tovább az országos magyarnyelvtanversenyre.

– Milyen programterveik vannak?

– Folyamatosan szervezünk szakmai továbbképzéseket, de a legnagyobb feladat májusban a Kárpátmedencei Magyar Iskolatalálkozó megrendezése. Hat ország hat iskolájából csaknem kétszázötven részvevőt várunk. A helyi tanulók kalauzolásával vendégeinknek megmutatjuk a falu és a környék nevezetességeit, elvisszük őket Zomborba, Apatinba, Bácsba, Zentára, sport- és tanulmányi csapatversenyeket tartunk. Értékeink címmel valamennyi csapat képekben bemutatja otthona jellegzetességeit, a képekből kiállítás nyílik. Színházi program és bállal egybekötött gálaműsor zárja a találkozót. Több tanulónk júniusban a magyarországi Csiperó nevű tollforgató táborba utazik, és utána visszahívja majd ottani vendéglátóját egy kupuszinai vendégeskedésre, továbbá a bulgáriai Balkán Folklórfesztiválra utaznak a fúvós zenekar tagjai. A fejlesztést illetően említeném, hogy folyamatban van a tornaterem építése és a számítástechnikai terem korszerűsítése – hallottuk Csíkos Sándortól.

Lennert Móger Tímea

Forrás: Dunatáj

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA