2015. április 11.

Kupuszinán megkezdődött a 20. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Szemléje

Április 10-én ünnepélyes keretek között megnyílt a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók jubiláris, 20. Találkozója. Tíz nap alatt tizenkilenc előadást láthat a színházbarát közönség a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színpadán. Az egész Vajdaság területéről érkeznek műkedvelők, lesz olyan nap, amikor öt csoport lép fel. Negyedszer vállalta Kupuszina a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Szemléje házigazdájának felelősségteljes szerepét.

Tekintettel az évfordulóra a rendezvényt az elmúlt szemlék legjelentősebb pillanatait bemutató dokumentumkiállítás kíséri Ilyenek voltunk címmel. A szemlét és a történetét felidéző kiállítást Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka Város művelődési tanácsosa, a szemle művészeti bizottságának sok éven keresztüli tagja méltatta.

- Amint a természet tavasszal megtelik megint csodával, úgy telt meg a mi lelkünk is számtalanszor a találkozó vezérgondolatával, szüntelen keletkezéssel, és a felfedezéssel, hogy itt nem is olyan nehéz az út lélektől lélekig, mert mindannyiszor a várakozás, a kiváncsiság, a társulatok lelkesedése olyan energiakészletekkel ajándékozott meg bennünket, melyből jutott máskorra is, olyan lelki többlettel ajándékozott meg, amely akkor kap életet, ha minél többeké lesz – mondta egyebek közt Ágoston pribilla Valéria.

A dokuemntumkiállítást dr. Káich Katalin professor emerita nyitotta meg. Alkalmi mondandójának vezérfonalát a hagyománytisztelet, a Kupuszinára nagyon is jellemző tradíciókhoz való ragaszkodás képezte.

- Itt, amint látjuk az elmúlt periódus, az elmúlt 20 évnek a történéseit érhetjük tettem, de tudnunk kell azt is, hogy a Vajdasági Magyar Amatőr Színházak Fesztiválja nem jöhetett volna létre, hogyha előtte már nem léteztek volna fesztiválok, amatőr színházi fesztiválok. Ilyen helyek voltak Bajmok, Nagykikinda és mindenekelőtt boldog emlékezetű Koncz István személye Magyarkanizsán, ő volt a Tiszai Játékoknak az „édesapja”, megálmodója, végigvivője, tehát megint visszatérünk ahhoz a dologhoz, amelyet hagyománynak, tradíciónak nevezünk és amely nélkül nagyon nehéz folyamatában tartó cselekedeteket végrehajtani.

Az elődök iránti tiszteletadás jelenként Balogh Pál és Molnár József, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vezetőségi tagjai az intézmény és a település lakóinak nevében emlékkoszorút helyezett el idősb. És ifjabb Sturcz József egykori tanítók, iskolaigazgatók emléktábláinál, ugyanis ők fektették le a máig elismertségnek örvendő műkedvelés alapjait.

Kupuszinán minden apró részletre kiterjedő figyelemmel készültek a szervezésben részvevők a vállalt feladat maradéktalan betöltésére. Két héttel a szemle kezdete előtt mindenki pontosan tudta, mi a dolga, hol és miben kell helyt állnia ahhoz, hogy ne legyenek fönnakadások.

Balogh Pál főszervező elmondta, az, hogy a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület negyedik alkalommal kapta meg a házigazda szerepet azt bizonyítja, hogy eddig minden alkalommal helyt állt. Mint mondta, a település számára nagyon értékes mindaz, ami szellemi értékként marad a rendezvény után.

A befogadó intézmény mellett a legnagyobb felelősség ezúttal is a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségre hárul, hiszen a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának gondolata ebből a szervezetből indult sikeres útjára, mégpedig dr. Szöllősy Vágó László, a VMMSZ megboldogult főtitkárának és munkatársainak a segédletével, útravalójával.

A találkozót megnyitó Dudás Károly, a VMMSZ elnöke az alábbiakat hangsúlyozta:

- A Művelődési Szövetségben talán az a legfontosabb, hogy megalakulása óta két szándéka van. Az egyik az építkezési szándék, a másik pedig az alázat, a szolgálat szándéka a közösség iránt, nem valami fennhéjázással, nem valami parancsuralommal, hanem alázattal szolgálni a közösséget. Felújítottuk az Ünnepi Játékokat és az Ünnepi Játékok részeként a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját, amelyik úgy gondolom, legalább olyan fontos, mint a Durindó és a Gyöngyösbokréta, mert noha az több részvevőt mozgat meg, a színjátszó találkozó viszont a közösségteremtés, a közösségmegtartás szempontjából legalább ennyire fontos.

A szemle megnyitójának részvevőit üdvözölte dr. Živorad Smiljanić, Apatin Község elnöke.

A Magyar Nemzeti Tanács által is kiemelt fontosságúnak minősített rendezvény keretében sorra kerülő produkciókat a Brestyánszky Boros Rozália dramaturg, Solténszky Tibor budapesti dramaturg és Táborosi Margaréta színművész, rendező összetételű művészeti bizottság értékeli. Az eredményhirdetésre április 19-én, vasárnap kerül sor, majd azt követően az Újvidéki Színház társulatának ajándékelőadását, a Neusatzer Cabaret-t láthatja a nagyérdemű. A nyitóelőadás Petőfi Sándor és Kacsó Pongrác János vitéze volt a kupuszinai Stucz József Színjátszó Csoport előadásában, Molnár József rendezésében.

F.Cirkl Zsuzsa
Forrás: Vajdaság Ma

A házigazdák a tőlük megszokott módon látványos zenés darabbal, a János vitézzel nyitották a szemlét
Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA