2015. augusztus 20.

Kiosztották a Külhoni Magyarságért Díjakat

Külhoni Magyarságért Díjat kapott a kupuszinai Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport

Semjén Zsolt szerint augusztus 20-a arra szólít minden magyart, hogy legyen kis Szent István az élet azon helyén, ahova a gondviselés állította. A magyar miniszterelnök-helyettes ezt a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán mondta a Parlamentben.

Kiosztották a 2015-ös Külhoni Magyarságért Díjakat. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes javaslatára évente legfeljebb tíz díjat adományoz Magyarország miniszterelnöke.

A budapesti eseményen Semjén Zsolt úgy fogalmazott, hogy Szent István országépítő munkája akkor vihető tovább, ha mindenki kis Szent Istvánként tevékenykedik saját őrhelyén. A magyar miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a magyar nemzet megmaradása egyrészt a nyelvi, kulturális és történelmi azonosságtudat megőrzésén, valamint az ehhez szükséges közjogi keretek biztosításán múlik. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Magyarország: "Időről időre azokat, akik a legtöbbet tették azért, hogy a nyelvi, kulturális, történelmi tartalom megmaradjon, fejlődjön és kibontakozzon, ezeket a magyar állam már csak szimbolikus volta miatt is elismerje, és példaként állítsa az egész magyar nemzeti közösség elé."

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, a kormánynak olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek eredményeként egyre több magyar születhet. A kabinetnek ösztönöznie kell azt is, hogy a Kárpát-medencében és a szórványban minél több fiatal válasszon magyar anyanyelvű iskolát – tette hozzá Potápi.

Külhoni Magyarságért Díjat a külhoni magyar közösségek érdekében végzett közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos, valamint a gazdasági önszerveződés területén végzett kiemelkedő munkáért ítélnek oda. Vajdaságból a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport részesült elismerésben. Molnár József, rendező, Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport: "1919 óta működik a színjátszás Kupuszinán (Bácskertes), ez a legnagyobb élményünk, ami érintette a csoportot. Kaptunk elismeréseket, számtalant, de ekkorát még nem és itt alig jut az ember szóhoz."

Miholcsa József erdélyi szobrász, a Segesvári Gaudeamus Alapítvány, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, a felvidéki Dunaág Néptáncműhely, valamint a KOR-ZÁR verséneklő műhely, a kárpátaljai Eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes, a Hollandiában élő Tóth Miklós István református lelkész és a Kanadában működő Szent Erzsébet Római Katolikus Magyar Egyházközség és Magyar Iskola vehette át a díjakat.


Forrás: Pannon RTV

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA