2015. szeptember 30.

Ünnepként megélt könyvbemutató

Az öt évvel ezelőtt elhunyt Bodor Anikó emléke előtti tisztelgés is a Széles a Duna című kupuszinai népdalkötet megjelenése. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Forum Kiadó posztumusz kiadványát ünnepélyes keretek közt mutatták be Bácskertesen (Kupuszinán).

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színháztermét megtöltő közönséget Balog Pál egyesületi elnök köszöntötte, majd Csíkos Éva műsorvezető tolmácsolásában hallhattuk dr. Paksa Katalinnak, a Magyar Tudományos Akadémia Népzenekutató Osztálya professzorának a kötetről szóló értékelő írását.

A korán elhunyt szerzőt és a könyvet dr. Silling István nyugalmazott egyetemi tanár, néprajzkutató, Németh István népzenekutató, az MTA ZTI nyugalmazott munkatársa és Juhász Gyula népzenész, a VMMI munkatársa méltatta. Mindenképp kiemelést érdemel az elhangzottakból, hogy a könyvet a Székesfehérvári Zeneművészeti Szakközépiskolában tankönyvként használják nap mint nap az ott tanuló diákok és ugyancsak forrásként használják Budapesten a Zeneakadémián.

- Sok éves törekvés vált valóra az által, hogy végre megjelent a kupuszinai népdalkönyv, a Széles a Duna. A kötet Bodor Anikónak gyűjtése, illetve az ő szerkesztése, ugyanis nemcsak Bodor Anikó gyűjtését találhatjuk benne, hanem Kis Lajosét, Király Ernőét és még sok kupuszinai amatőr gyűjtőét is. 1943 óta gyűjtöttük a népdalokat, és a gombosi, meg a doroszlói után, amelyek már a nyolcvanas évek elején megjelentek, végre a miénk is idén napvilágot látott. Több, mint ötszáz dal találtatik benne, emellett két CD, amelyekről hét órányi hangzó anyag is hallható. Az érdeklődők eredetiben meghallgathatják a Bodor Anikó által és az ő társas köréhez tartozók, tehát a zentai néprajzkutatók által hatvanas évektől gyűjtött dalokat, sőt, még 2015-ben gyűjtött is belekerült. A kupuszinai értéktár egy újabb könyvvel gyarapodott, most már nemcsak a tájszótár, nemcsak az imádságok és a balladák vannak publikálva, hanem a népdalok is, amelyeket aztán Csizmadia Anna röpített fölfelé a világsiker felé – hallottuk a könyvbemutatót követően nyilatkozó dr. Silling Istvántól.

A helyi József Attila Általános Iskola, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet tartalmas és látványos alkalmi műsorral támasztotta alá a kötetben foglaltakat. Színpadra lépett a Krajcárka népdalcsoport, a Kiskrajcárka és a Legkisebb énekcsoport, a néptánccsoportnak valamennyi korosztálya és természetesen Csizmadia Anna is. Szívet melengető és reményt keltő érzés az a túlzás nélküli megállapítás, hogy a legfiatalabbaktól a legidősebbekig táncosok és énekesek bizonyították, a hagyomány tovább él.

A rendezvényt számos anyaországi és hazai közéleti személyiség tisztelte meg jelenlétével, köztük Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.


F.C.Zs.

Forrás: Vajdaság Ma

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA