2005. április 13.

Nyílt levél Doroszló, Kupuszina és Szilágyi polgármesteréhez

Tisztelt Polgármester Úr, kedves doroszlóiak, kupuszinaiak és szilágyiak! Levelünk indítéka az a felismerés, hogy a térségünkben élő magyar ajkú lakosság megfogyatkozása sok más életminőséget meghatározó tényező mellett a kultúrélet gyakorlására is rásütötte bélyegét.

 Annak sikere, hogy egy magas színvonalú színpadi rendezvényt megszervezzünk, egyre valószínűtlenebb lett. Ennek nem csak a létszámcsökkenés és az elszegényedés az oka, hanem az ezzel járó érdektelenség is. Ez a jelenség egész Vajdaságra vonatkozik, de a szakemberek felmérése értelmében Nyugat-Bácskában érezteti legjobban hatását, ami azt jelenti, amíg Bánátban némi fellendülés jellemzi a magyarság kultúréletét, ugyanakkor a mi térségünkben továbbra is nagy az érdektelenség az emberekben.

Különböző szórvány-magyarságot támogató alapítványok úgy próbáltak ezen segíteni, hogy pályázati pénzekkel segítik a kulturális rendezvények eljuttatását kisebb falvakba is, de sajnos ez egymagában nem sokat old meg, mert egyrészt kevés az összeg, másrészt pedig az is egy komoly procedúrával jár. Ugyanakkor hosszú távon ez sem megoldás mert folytonosságot semmiképp sem biztosít.

A 2004-es évi Négyesfogat új lendülete (gondolunk itt a jobb színpadi szerepelésekre is és a nagyobb számú közönségre is) reménykeltő volt. Úgy látszott, hogy nálunk is új irányt vett a kultúrélet iránti igény. A december 5-i népszavazással az idei Négyesfogat iránti érdeklődés jól tükrözte az emberekben ejtett sérelmet. Arra tudunk következtetni, hogy egy-egy rendezvény látogatottsága inkább az emberek lelki állapotától függ, mint a belépő árától. Ennek tükrében viszont felmerül a kérdés, vajon mindenképpen az anyaországi anyagi támogatás az ami meg kéne, hogy mentse a szórvány magyarság anyanyelvi kultúráját?

A helyzetünkhöz alkalmazkodva egy új kezdeményezésről számolunk be, ami lényegében levelünk fő mondanivalója. Ez abban nyilvánulna meg, hogy a színházkedvelők táborát egyedi módon szélesítenénk. Elhatározásunk, hogy saját erőből olyan színvonalas színházelőadások bemutatását szervezzük meg Gomboson, ami átértékeli az emberekben az effajta kulturális rendezvényekhez való viszonyát. Sajnos, úgy érezzük ehhez egyenlőre még gyengék vagyunk és ezért kérjük a környező magyar többségű falvak segítségét, hogy a tervezett évi két színházi előadás első, úttörő alkalmára járuljanak hozzá annyival, hogy ki-ki a maga eszközeivel értesítse Doroszlón, Kupuszinán és Szilágyin a színházbarátokat, ha kedvük van egy fergeteges, rendkívül színvonalas, két felvonásos színházelőadását megtekinteni Gomboson a szabadkai Népszínház Magyar Társulata előadásában, akkor látogatásukkal egy úttörő kezdeményezés részesei lehetnek. Erre azért van szükség, hogy megfelelő létszámmal sikerre vigyük a május hetedikére tervezett rendezvényt. Minden vidéki látogató számukra sokat jelent. A rendezvénnyel kapcsolatban részletes tájékoztatás olvasható a Gombosi Származásúak Honlapján (www.gombos.ini.hu) Kezdeményezésünk kedvező fogadtatása esetén reklámanyagot biztosítunk! Előre is köszönjük!

Baráti üdvözlettel, a Gombosi Származásúak Honlapja - alakuló civil szervezet, Gombosi Helyi Közösség, a Gombosi Arany János Magyar Muvelodési Egyesület, a Gombosi József Attila Általános Iskola, az Önkéntes Tuzoltó Testület - Gombos és a Gombosi Ifjúsági Szervezet.

Aláírták: Erdudacz Antal, Klenanc József, Nemes István, Klem István és Gimpl Richárd. Hitelesítette a Gombosi Arany János Magyar Muvelodési Egyesület és a Gombosi Ifjúsági Szervezet

Gombos, 2005. 04. 10


Címkék:Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA