2016. február 18.

Véget ért a Négyesfogat

Ünnepi hangulatban zárult Doroszlón Nyugat-Bácska négy falujának közös rendezvénye, a Négyesfogat. Néptáncokat, szavalatokat, humoros színpadi jeleneteket láthatott a közönség. A helyi művelődési egyesület nagyterme megtelt érdeklődőkkel.

Szombat este a doroszlói Móricz Zsigmond Művelődési Egyesületben ért célba az idei Négyesfogat, amely a nyugat-bácskai régió hagyományait erősen őrző négy település: Szilágyi, Gombos, Bácskertes és Doroszló közös rendezvénye. A színpadot három órán át fiatalok előadása töltötte be. Hugyik Lídia: "Átadjuk az érzéseket, gondolatokat. A mi szerepünk, amit előadunk az azt szimbolizálja, hogy nem vagyunk egyenlők."

A Négyesfogatot fél évszázaddal ezelőtt a falvak idősebb tanárai azért hozták létre, hogy a fiatalokkal megszerettessék a színpadot, a szereplést. Sikerült is, hiszen az idén 150-en léptek fel.  Balogh Pál, elnök, Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, Bácskertes: „Folytatják azt a hagyományt, amit mi csinálunk, most már negyedik évtizede.”

A Négyesfogatot minden évben nagy szeretettel és izgalommal készítik a résztvevők és várják a nézők. Klemm Valéria, igazgató, Petőfi Sándor Általános Iskola, Doroszló: "Édes kis esemény, amit alig várunk, hogy megtörténjen, a szereplők is, maga a falu is és a gyerekek az iskolában meg végképp, nem csak a szereplés miatt, hanem magának a rendezvénynek a varázsa, hogy itt lehetnek nézőként is, mert egyszer majd ők is szerepelnek."

A Négyesfogatnak külön témája nincs, minden szakcsoport szabadon választja a hozzá legalkalmasabb szerepet. A házigazdák, a doroszlóiak fő célja a hagyományok továbbéltetése. Király Szilárd, elnök, Móricz Zsigmond Művelődési Egyesület, Doroszló: "Minél több helyen meg tudjuk ismertetni a népkultúránkat, a hagyományainkat, ami van, és minél szélesebb körben el tudjunk jutni, hogy bemutassuk a néptáncainkat, viseletünket."

A Négyesfogat vándorzászlaja a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület birtokába került, jövőre ez az intézmény lesz a házigazdája a rendezvénynek.


Forrás: pannonrtv.com

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA