2016. november 30.

Nyugat Bácska Kollégium

A lakiteleki Népfőiskolán a kezdetek óta szerveznek Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat.

 „Az Országgyűlés 2012 tavaszán fogadta el a magyar nemzet értékeiről és hungarikumról szóló törvényt, amely szerint a nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme egy többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az ún. Magyar Értékek Piramisában történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban”– írja Lezsák Sándor, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője, a Hungarikum Bizottság tagja a Nyugat-Bácska Kollégium c. könyv bevezetőjében, amelyet 2016. október 15-én mutattak be Bácskertesen/Kupuszinán. A könyv szakmai vezetője dr. Silling István volt, a technikai szervező pedig Hágen Ádám, akik a szerkesztői előszóban összefoglalják, hogy mindaz, ami a jelen kötetben megtalálható, az csak egy pillanatfelvétel egy régió, a Duna menti Nyugat-Bácska magyarjainak egykori és mai életéből. Nagy munka előzte meg ennek a könyvnek a megjelentetését. 2015 őszén egyetemi tanárok és hallgatók „lepték el” Nyugat-Bácska településeit és töltöttek ki az itt élőkkel egy-egy kérdőívet. 2016 februárjában a munkát mélyinterjúkkal folytatták, majd összefoglalták, s a könyvbemutatón is bemutatták azt, ami számukra a legemlékezetesebb volt. Sajnos a kötetbe messze nem kerülhetett be mindaz, ami a nyugat-bácskaiak számára fontos és értékes. „Célunk az volt, hogy a kutatók személyes élményein keresztül láttassuk a közösség életét, és a kéthetes kutatómunka során ők is megismerhessék azt” – írják a szerkesztők, s a gondolatmenetet a következőkkel folytatják: „Nem volt lehetőségünk mindent begyűjteni, azonban mindaz, ami a kötetből kimaradt, de a nyugat-bácskaiak számára fontos értéket képez, ugyancsak a kutatás műfaji sajátosságának tudható be. Ez azt is jelzi, hogy ezt a munkát folytatni lehet és kell”.

A kollégium közel egyéves munkájáról számoltak be a kutatók, vándorkiállítás volt megtekinthető, s a könyvbemutató után az állófogadáson helyi ételeket kóstolhattak a résztvevők. A vendégeket köszöntötte: Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke. A rendezvényen fellépett a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptánccsoportja és a kecskeméti Kurázsi Táncműhely. A konferencia és könyvbemutató főszervezője a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány volt.


Forrás: Nyugat-Bácska Portál

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA