"Magyar Szó" címkék a bejegyzésekben

2008. május 9.
Idén Vajdaságban találkoztak

Kárpát-medencei magyar iskolák találkozója

2008. május 2.
Egymillió a templomnak!

Forrás: Magyar Szó

Speciális, légáteresztő anyaggal vonják be a bácskertesi Szent Anna templom külső falát

Miközben a pravoszláv templomok gombamód szaporodnak, eddig arról, hogy katolikus templom épül/épült, vajmi keveset hallhatunk. Ilyen helyzetben már arról is öröm beszámolni, ha egy-egy templom felújítására sikerült pénzt szerezni. A bácskertesiek (kupuszinaiak) örülhetnek: a nemrégen kapott egymillió forintból megújul a templomuk külső burkolata

2008. április 24.
Pont olyan, mint az igazi
Kupuszina/Bácskertes - ez a nyugat-bácskai falu mindig is ismert volt a megőrzött szokásairól, színes népviseletéről. A máig magyarnak megmaradt falut zárt közösség lakja, s tulajdonképpen ennek a bezártságnak köszönheti megmaradását a két szomszédos város között.
A falu az évszázadokon keresztül kialakult hagyományait máig őrzi. A gazdag kultúrával, népművészettel rendelkező településen a legtöbb ember kupuszinai eredetű, nehezen fogadják be az idegeneket, akik pedig magyar ajkúként ideköltöztek, a legtöbb esetben felvették a szokásokat, sőt sokan a vallásukat is, s híven őrzik azt.
A Bácsgyulafalváról idekerült Szőke-Kovács Valéria is elfogadta, sőt megszerette az itteni szokásokat, s most merész elhatározásra jutott, úgy döntött, mivel nincs aki a faluban ezzel foglalkozna, porcelánbabákat öltöztet kupuszinai népviseletbe.
2008. április 5.
Munkát a népnek!

A kupuszinai konyhakertészekből virágkertészek váltak, vagy máshol kerestek boldogulást - A helyi vezetés egy ipari park létrehozásával próbálja leállítani az elköltözést - Hét falu összefogásával ez elérhető - állítja Péter István, a Dunatáj elnöke.

2008. március 19.
Nemzedékek értékőrző összefogása

Forrás: Magyar Szó

Megemlékezések az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról Nyugat-Bácskában

2008. március 9.
Begónia, petúnia, árvácska

Forrás: Magvető
Szerző: GALLUSZ László

Kupuszina - talajadottságai révén - a zöldségnövény-termesztésről vált ismertté, bár az utóbbi évtizedekben egyre inkább meghatározó a gyümölcstermesztés is. Kevesen tudják, hogy a virágkertészet is évtizedes hagyománnyal dicsekedhet, legalábbis a Péter családban, ahol a harmadik nemzedék foglalkozik az ágazattal, apáról fiúra száll az egynyári virágok termesztésének tudománya. Ezekben a hetekben, hónapokban virágszőnyeg borítja az üvegházak és fóliasátrak padlóját, beért a kertész többhónapos munkájának gyümölcse, s bár hihetetlenül hangzik, de a termesztésnél nehezebb munka, az értékesítés van folyamatban.

2008. február 23.
Napjainkban is élő nyelvjárás

A városiak zöme abban a hitben él, hogy manapság már nincsenek nyelvjárások, hogy az egységes közoktatás, a szerteágazó tömegtájékoztatás, a korszerű kommunikációs lehetőségek teljesen kiszorították őket a használatból. Hogy ez nem egészen így van, arról többek között egy új kiadvány is tanúskodik, mégpedig Silling Istvánnak A kupuszinai nyelvjárás és szótára című könyve, amely 2007-ben jelent meg Budapesten a Loisir Kiadó gondozásában.

2007. december 17.
Két tanító bácsi - két emléktábla

Forrás: Magyar Szó

"A napokban két emléktábla került a bácskertesi (kupuszinai) Művelődési Otthon falára. Két önzetlen, áldozatkész, a faluhoz hűségesen ragaszkodó pedagógusnak, az idősebb és a fiatalabb Sturcz Józsefnek a nevét olvashatjuk rajta. A két ember, a két pedagógus a falu, az ott élő közösség önazonosságának megőrzését, fejlődését, felemelkedését szolgálta hosszú évtizedeken keresztül.

2007. december 15.
Bácskertesi karácsony

Forrás:MagyarSzó

Nyugat-bácskai ünnepi szokások

"Megjelent a Közlemények, a zombori Magyar Polgári Kaszinó műemlékvédő és hagyományápoló szakkörének decemberi kiadványa, amely elsősorban a karácsonyi ünnepekkel foglalkozik.Silling István Szenteste-köszöntőjében emlékezteti az olvasókat arra, hogy Bácskertes (Kupuszina) azon kevés bácskai falvak közé tartozik, ahol az énekes népszokások még élő részei a népéletnek. Ezek főleg a karácsonyi ünnepkör jeles napjaihoz kötődnek, bár a Mikulás- és a Luca-napi szokásokhoz nem fűződik dallammal kísért köszöntő.

2007. október 31.
Képkiállítás és könyvbemutató Szabadkán

Silling N. Mária pasztellképeiből nyílt kiállítás tegnap este a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar előcsarnokában. A hol borongós kékkel és szürkével, hol üde vörös és arany színnel festett tájképekről Torok Melinda festőművész beszélt, majd a kiállított képek útját követve a könyvtárterembe vonultunk, ahol Silling István A kupuszinai nyelvjárás és szótára című kötetét mutatták be.

Utolsó hozzászólások

· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
· Tumbász Leonárd íjász sikere
Lonárd GRATULÁLUNK BALLAGÁSOD alkalmábol! Sok sikert és ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
...fergeteges hangulat az V.Palóc Világtalálkozón...https://www.youtube.com/watch?v=yJTuDFd4Dtc ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Az V. Palóc Világtalálkozón találkozunk! <3 <3 ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Láttuk őket a Polgárok Házában, Budapesten. Nagyon ...
· A Rákóczi Szövetség ajándéka
kis aranyosak ...
· A virágtermesztésben is fejlődni kell
nagyon szepek ...
· Kupuszinaiak a kecskeméti Csiperó fesztiválon
Gyönyörű viselet, még gyönyörűbb fiatalság !!! <3 ...
·  Kupuszinaiak a Palóc világtalálkozón
Nagy öröm és megtiszteltetés volt mindnyájunk számára ...

A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA


A keresett oldal nem található! | Vajdaság MA